Zoals sommige van jullie weten eet ik al geruime tijd (10 maanden) plantaardig. Om nu te zeggen dat ik het beste vegan voorbeeld ben op deze wereld; nee, absoluut niet. Er zijn namelijk nog een aantal dingen waar ik nog geen echte vegan keuzes in heb gemaakt. Mijn make-up bijvoorbeeld is nog niet helemaal veganistisch proof, net als mijn kledingkast, maar alles op z’n tijd.

Ik heb namelijk vorig jaar wél de keuze gemaakt om iets te gaan veranderen aan mijn manier van eten en leven. Na het afzetten van mijn oogkleppen zag ik namelijk wat er allemaal schuilgaat achter de vlees en zuivel en andere voedingsindustrie én hoe veganistisch eten kan bijdragen aan het milieu. Dus voor mezelf heb ik al een behoorlijk grote stap gemaakt. Ik ging van 6 keer per dag eten van dierlijke producten, naar 100% plantaardige voeding. En toen ik dit deed, leerde ik 13 grappige en heel belangrijke dingen!

13 grappige en belangrijke lessen die ik leerde toen ik veganistisch werd!


#1 Mensen reageren soms écht alsof het een ziekte is

Op een eerste date zeggen dat je vegan bent? Ik werd meteen aangekeken alsof ik vertelde dat ik een ernstige ziekte had.”Hoe bedoel je, je eet geen dierlijke producten? Doe gewoon normaal en neem een broodje kip..” wauw, extreem!

Stiekem blijkt het inderdaad wel een beetje besmettelijk te zijn want steeds meer mensen in mijn omgeving gaan veganistisch eten, dus toch iets positiefs!

#2 Mensen denken dat je alleen maar sla en wortels eet

Hoe vaak ik wel niet getagd word in ‘memes’ en grappige filmpjes waarin vegans zogenaamd  blaadjes en takjes van struiken eten.. Gelukkig zie ik er de humor nog wel van in, want ik ben zelf ook een enorme droogkloot! Maar het is eigenlijk onvoorstelbaar dat er serieus mensen zijn die denken dat ik alleen maar wortels en sla eet. Want geloof het of niet, maar er zijn meer groentes op de wereld dan die twee!  Ik weet zelfs 100% zeker dat ik gevarieerder eet dan de gemiddelde carnivoor. Er zijn zoveel soorten groenten, fruit, peulvruchten, granen etc. waar de helft van de Nederlanders nog nooit van heeft gehoord, bizar eigenlijk.

#3 Oreo’s en nog meer andere cheats zijn hartstikke vegan!

Over veganistisch eten gesproken.. ik ontdekte mega veel cheats, zoetigheid en fastfood die gewoon vegan zijn. Van oreo’s tot de mini croissants van Danerolles. Hoezo eten we alleen maar sla? (Deze supermarktproducten zijn vegan en deze cheats ook!)

#4 Er wordt nergens rekening met je gehouden

Het eten van dierlijke producten is nog steeds de norm en dat zal ook nog wel even zo blijven. Het is dan ook zo, dat als je vooraf niet aangeeft dat je vegetarisch of veganistisch bent, er op feestjes, events en etentjes niet echt rekening met je wordt gehouden. Op de een of andere manier interesseert het mensen ook geen bal dat je het bent en vergeten ze het dus ook vrijwel meteen nadat je het gezegd hebt. Zelfs al heb je ze de week ervoor nog uitgelegd dat kaas óók niet binnen je dieet past. Dus ik heb geregeld op events gestaan waar er broodjes met zalm, geitenkaas, soep met room en andere absoluut niet vegan gerechten geserveerd werden. Oeps, vergeten door te geven en dan sta je dus de mozzarella van je broodje te schrapen en eet je een droog broodje met welgesteld 2 plakjes tomaat..

#5 In bijna alles zit iets dierlijks

Het is onvoorstelbaar maar voordat ik mijn voeding om ging gooien had ik geen flauw idee dat er zoveel dierlijk producten worden gebruikt in onze voeding. Van winegums en marshmellows tot aan pinda’s en nootjes, die gelatine afkomstig van dieren bevatten. Geraffineerde witte suiker dat gebleekt wordt met koolstof uit dierlijke botten. Vanille roomijs dat wordt gezoet met bevergeil* en zelfs onze M&M’s, snoepjes en yoghurt, waarvoor schildluizen worden verpulverd om als rode kleurstof te gebruiken.

En als veganist kijk je nog iets verder, want naast de bovengenoemde producten, zit er anders wel iets van ei, melk, eiwitten uit lactose, wei(poeder), honing om te zoeten of een andere dierlijke E-nummer in.

#6 En dit vergeet ik soms!

Het blijft af en toe dus nog een gok of ik wel plantaardig eet, want soms vergeet ik dus dat in bijna alles iets dierlijks zit. Daarnaast ben ik zo gewend om te bakken met ei-vervangers, dat ik wel eens vergeet dat niet iedereen bananenbrood bakt zonder eieren. Soms heb ik dus al een stuk op, zonder dat ik heb gevraagd of het wel veganistisch was. Maar ach, ook dat is menselijk.

#7 Mensen reageren altijd hetzelfde en stellen dezelfde vragen

“Eet je dan ook geen yoghurt?” – “Nee want yoghurt is een melkproduct, en dat is afkomstig van dieren.”

Huh, maar bijen worden toch niet echt “gebruikt” voor honing? Het is een natuurlijk proces.” – “De vleugels van de koningin worden afgeknipt en de beestjes worden verdoofd om de honing uit hun korf te halen. Daarnaast, maken ze  honing om zelf te eten, dus eigenlijk eten we hun eten op..” 

“Ik zou echt nooit zonder vlees kunnen.” – “Jawel, dat kun je wel..je wil het alleen niet.” 

“Eet je dan wel vis?” – “ik eet geen vlees, eieren, zuivel en kaas… waaronder valt een vis in jouw wereld?”

“Hoe kom je dan aan je eiwitten?” – “Havermout, peulvruchten, zaden, noten, soja.. “

“Ja maar wij zijn gemaakt om vlees te eten.” – “Heb jij dan ook de mogelijkheid om rauw vlees, huid en haar te verteren? Want dat is een van de kenmerken van een carnivoor.” 

“Als iedereen stopt met vlees eten, zijn er teveel koeien.” – “Dan moeten ze er minder fokken..” 

“Ug, nee zou ik echt niet kunnen, ik lust geen tofu!” – “Ja, want dat is het enige wat ik eet..” 

“Maar hier in Nederland worden dieren niet zo behandeld.” – “Ben je ooit in een slachthuis geweest dan?” 

“Dan moet je zeker veel supplementen bijslikken?” – “Nee.. ik krijg over het algemeen meer vitamines en mineralen binnen dan een gemiddelde vleeseter.” 

Even een kleine note; normaliter ben ik wat aardiger.. maar dit lijkt een beetje op de gesprekken die ik voer na de 10e die het vraagt op hetzelfde feestje xD

#8 Het duurt een aantal jaar voordat je vitamine B12 op is

Over die vitamines gesproken, B12 wordt veeluit gewonnen uit dierlijke producten. B12 wordt daarom vaak wel aangeraden om bij te slikken. Maar tegenwoordig zelfs voor mensen die wél vlees en zuivel eten. Dit omdat ook de hoeveelheid B12 in de dierlijke producten de afgelopen jaren is afgenomen. Maar wat mensen niet weten is dat het een aantal jaar duurt voordat je vitamine B12 voorraad op is. Je kunt je waardes dus het beste laten testen en pas gaan bijslikken als het daadwerkelijk nodig is.

Ps. Wist je dat je B12 ook in bananen, algen en kiemen vindt?!

#9 Mensen hebben nog altijd het stereotype in gedachten

“Veganistisch? Maar je ziet er helemaal niet uit als een vegan!”

Bedankt? I guess?

Nee, wat een onzin. Hoe moet ik er dan uitzien? Denken mensen echt dat wij allemaal in jute zakken rondlopen en sandalen met geiten wollen sokken dragen? Daarnaast denken ze ook vaak dat we allemaal bleek en ondervoed zijn, wat echt een ontzettende onzin is want zie: kopje nummer 3 “OREO’S!” en ik vertelde hierboven al dat wij heel gevarieerd eten en veel vitamines en mineralen binnen krijgen, dus er ‘ongezond’ uitzien heeft niet perse iets te maken met vegan eten.

#10 Vegan zijn in Amsterdam is veel makkelijker dan in de rest van Nederland.

Ik woon in Amsterdam en ik moet het toegeven; vegan zijn in Amsterdam is veel makkelijker dan in de rest van Nederland. Dit omdat in Amsterdam de vegan restaurants als paddestoelen uit de grond komen en dit de eerste plek is waar alle nieuwe plantaardige producten gelanceerd worden.

#11 Maar.. de interesse groeit!

Gelukkig zien we steeds meer steden waar wordt ingespeeld op deze lifestyle change, YES! De maatschappij heeft door dat het geen trend of hype is, het is een levensstijl die gaat blijven en daarom komen er steeds meer vega en vegan opties. Hopelijk gebeurd dit straks ook in de kleinere steden en dorpen.

#12 Naast eten zijn ook veel producten niet vegan proof

Heel erg jammer, maar er zijn ook producten die niet helemaal vegan zijn en dan heb ik het over leren jassen en tassen, want dat is vrij logisch. Maar wist je bijvoorbeeld dat scheermesje ook niet altijd vegan zijn? De strips worden soms van dierlijke producten gemaakt (dit staat wel aangegeven op de verpakking) daarnaast zijn veel verzorgingsproducten op dieren getest en zelfs als ze niet op dieren getest zijn kunnen ze wel dierlijke producten bevatten. Hetzelfde geldt voor make-up, make-up kwasten, tattoo inkt, condooms, toegevoegde vitamine D3 in voeding en nog veel meer. Oftewel, wil je 100% vegan zijn? Dan is het slim om een vegan app te dowloaden die je dit per product kan vertellen! (scheelt een hoop gezoek online!)

#13 Zolang je jouw vegan lifestyle niet in iemands gezicht wrijft, zijn ze ongelofelijk geïnteresseerd

Met nummer 13 sluit ik af, want wat ik vooral heb gemerkt, is dat mensen het fijn vinden dat ik nooit mijn vegan levensstijl opdring. Ik vind dat iedereen moet doen waar hij of zij zich gelukkig bij voelt. Ik merk wel dat veel vrienden om me heen, meer interesse tonen in de levensstijl, zeker als je al hun vragen (zie kopje 7) heel lief en geduldig hebt beantwoord. Er zijn al een hoop mensen die minder vlees en vis zijn gaan eten en op een heel andere manier omgaan met wat ze eten en dit vind ik super TOF!


*Bevergeil: ofwel castoreum, is een product wat bevers afscheiden en waarmee ze hun huid invetten. Bevergeil is een bijproduct van de beverjacht. Bevers worden voornamelijk om hun huid bejaagd.


Lees ook:

‘Dat meisje is vegan, maar is helemaal niet dun!’ – column

Eyeopener, zoveel water bespaar jij als je 1 dag geen vlees eet!

5 Vegan foods die veel ijzers bevatten!

6 verrassende plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen!