Wanneer de consument gevraagd wordt hoeveel voedsel er onnodig wordt verspild antwoord deze met een gemiddelde van 21 kilo. Confronterend om dan te horen dat dit getal 41 kilo bedraagt..

Wanneer je let op voedselverspilling help je niet alleen het milieu, maar ook je eigen portemonnee! Volg deze 6 gouden regels en draag je steentje bij!

  1. Koop niet te veel

Koop wat je nodig hebt en niet meer. Die zak met 10 appels is misschien 20 cent goedkoper, maar als je er maar 3 opeet is het zonde van die overige 7 appels. Dit is vooral belangrijk bij producten als vlees en vleeswaren. Deze producten hebben namelijk een hoge klimaatimpact!

  1. Kook niet te veel

Als je pasta of rijst kookt, gooi je vaak op intuïtie maar wat in die pan. Vaak kook je veel te veel en gooi je een groot deel ervan weg. Zonde! Weeg je rijst en pasta dus af, zodat je precies genoeg hebt. Hiervoor heb je niet eens een fancy weegschaal nodig: gebruik een maatbeker die je voor vloeistof en porties eten kunt afwegen.

  1. Kijk en ruik!

Veel mensen vinden het al scary als de houdbaarheidsdatum van het product in de buurt komt. Nergens voor nodig! Als het product er nog prima uit ziet en goed ruikt kan het nog prima te gebruiken zijn. Vooral zuivel kan nog prima na de houdbaarheidsdatum. Door zo’n houdbaarheidsdatum zorgt de producent er ook voor dat wij snel iets weggooien en nieuw voedsel kopen: heel commercieel eigenlijk! Volg dit dus niet klakkeloos en beoordeel met een beetje gezond verstand.

  1. Bewaar voedsel juist

Je kunt groente en fruit zo bewaren dat je de levensduur zo lang mogelijk verlengt. Fruit, zoals appels, blijft in de koelkast vaak drie weken langer goed. Als je eieren in je koelkast doet dood de koude temperatuur de groei van bacteriën. Tomaten drogen echter weer uit in de koelkast. Zoek dus goed op internet op hoe je je eten het best kunt bewaren!

Klik hier voor tips voor het bewaren van aangebroken groente en fruit!

  1. Hergebruik kliekjes

Zelfs als je eten bijna over de datum is kan je dit goed gebruiken in bepaalde recepten. Bijna bruine bananen? Maak een bananenbrood of maag een mugcake! Overgebleven restjes van het avondeten? Neem het mee als lunch! Zoek recepten waar je je kliekjes in kan verwerken.

  1. Wees bewust van het probleem

Al daalt de voedselverspilling per persoon, het blijft een probleem. Mensen zijn zich niet bewust van de omvang van dit probleem. Supermarkten zijn nog heel commercieel en dwingen consumenten met grotere verpakkingen om meer te kopen dan nodig is.

Ook op andere vlakken duurzamer leven? Lees hier hoe je je plastic footprint kunt verkleinen!