Heel fijn.. In verschillende ijsjes van Ben & Jerry”s zijn sporen van het landbouwgif: glyfosaat gevonden. Dit blijkt uit een Europees en Amerikaans onderzoek. In Nederland zijn er drie smaken waarbij deze sporen zijn gevonden. Het gaat om de Half-Baked, Cookie Dough en Peanut Butter Cup. Toch maar eens andere smaak proberen?


Het valt mee

Als het aan de eigenaar van Unilever ligt, valt het allemaal wel mee. Het bedrijft zegt namelijk dat de hoeveelheden van het gif zo laag zijn dat de ijsjes veilig gegeten kunnen worden. ‘Glyfosaat zit overal in, in normaal en biologisch eten. Zelfs in regenwater.’ Glyfosaat wordt gebruikt op gewassen als tarwe en have om het droogproces te versnellen. Hierdoor kan er sneller geoogst worden.

Zieke ratten

Onderzoekers uit Nederland, Frankrijk, Duitsland en Engeland, die de ijsjes onderzochten zien dit anders. Zij beschouwen de gevonden hoeveelheden als een aanleiding tot zorg voor de volksgezondheid. Ze testten het spul in kleinere hoeveelheden op ratten, en dat leverde de beestjes leverziekten en na een jaar zelf tumoren op.. Het onderwerp speelt al een tijdje in het Europese Parlement, waar de Groene fractie probeert dit landbouwgif te weren.

Besmetting

De bron van besmetting kan volgens de wetenschappers de gebruikte melk zijn, via dierenvoeding, maar ook ingrediënten die de ijsjes hun uiteenlopende smaken geven. Roundup wordt veel gebruikt in de landbouw en komt makkelijk in water terecht waarmee gewassen weer worden gespoeld. Fagan en Séralini zijn met Unilever eens dat glyfosaat bijna alomtegenwoordig is en dus op allerlei manieren in ons lichaam terecht kunnen komen.

De Producent Unilever heeft aangegeven uiterlijk in 2020 al haar producten glyfosaat vrij te hebben. Consumentenorganisaties willen dat dit sneller moet kunnen.


Lees ook:

Avocado’s Slecht voor het milieu?

Is kaas eigenlijk wel goed voor je gezondheid?

Wat zijn E-nummers en zijn deze wel vegan?

Pas op! Kippenvlees zit vol met bacteriën