Tegenwoordig gooien we veel eten weg. Een komkommer met een stukje eraf, brood van gister of kip over de datum. Voor een miljard euro gaat er per jaar de afvalcontainer in bij de supermarkt. Maar de Plus-supermarkt in Winterswijk heeft daar een oplossing voor!

Meeneemmaaltijden

Na drie jaren is het een begrip in Winterswijk; de verse meeneemmaaltijden van de Plus-supermarkt. Een professionele kok kookt in het zicht van de klanten met producten (uit de winkel) maaltijden, die worden verkocht voor een schappelijke prijs in de supermarkt. Het gaat om voedsel dat tegen de datum aan zit. Kippenpoten, daar kan hij wel wat mee. Het zakje sperziebonen heeft wat verkleurde bonen, maar die haalt hij er tussen uit.

Gehaktballen met jus, rode kool en gekookte aardappels, hutspot met worst of een wrap met shoarma en groentevulling zijn te koop in flinke porties voor 4,50 euro. In principe is het voor iedereen een verassing wat er klaar ligt om verkocht te worden. De kok moet namelijk creatief zijn met wat hij uit de winkel kan gebruiken

Afvalcontainer

Voor zeker 3 ton aan euro’s gooien we eten weg in de afvalcontainer, maar een zak chips of een pak rijst over de datum is niet bedorven. Het enige is dat supermarkten de producten niet meer mogen verkopen. Van deze droge producten gaan al veel kratten naar de voedselbank, maar de verse spullen zoals vlees, groenten en fruit belanden in de afvalcontainer.

Restaurant

De druk vanuit klanten om iets aan deze verspilling te doen is er al jaren. De eigenaar van de supermarkt wilde eerst een restaurant beginnen in de supermarkt, maar dat vonden ze bij Plus maar niks. Wel kreeg hij de vrijheid om een kok live te laten koken.

De supermarktsector zegt wel werk te maken van de voedselverspilling, maar denkt niet dat het volledig uit te bannen is. Brood dat bijvoorbeeld ’s ochtends is gebakken en niet wordt verkocht, willen klanten niet meer de volgende dag. Net als die komkommer met dat hoekje eraf of die zes tomaten waarvan er eentje een plek heeft. Net als met een doos eieren waarvan er een kapot is, maar die gaat gewoon door de bami van de kok.

Wennen

Zoals bij alle nieuwe dingen, moesten ook de klanten van de Plus wennen aan de meeneemmaaltijden. Na een startperiode verkochten de 300 tot 400 maaltijden per week, nu ligt dat aantal op 1000 tot 1200 per week. De vraag is daarbij eigenlijk altijd groter dan het aanbod. Ook opvallend en belangrijk: de maaltijd bevat niet te veel zout. Iets wat bij veel kant-en-klare maaltijden nog wel eens het geval is.


Lees ook:

Heeft de houdbaarheidsdatum invloed op ons?

6 supermarktproducten die stiekem vegan zijn!

De drie beste en enige vegan supermarkten van Nederland!