Lieve Jip,

Mooi mens, je mag er zijn!

Je gaat een periode tegemoet waarin je heel veel aan jezelf gaat twijfelen. Je bent al sinds de basisschool erg gevoelig en onzeker en draagt al jaren een masker om je echte ik te verbergen. Helaas ga je deze gevoelens de komende jaren nog met je meeslepen in je rugzak. Er gaan heel wat tranen vloeien en dit komt door verschillende dingen. Een daarvan is het niet begrijpen van negatieve en verdrietige emoties. Maar dit is oké. Het duurt even voordat je beseft dat dit met je hoog sensitiviteit te maken heeft. Dit kun je niet anders leren dan door er vaak over te struikelen en mee te strugglen, maar dit kom met de jaren.

Een tweede is omdat je niet gelooft dat je er toe doet. Je moet écht stoppen met het ‘haten’ op jezelf en je lichaam. Geloof je moeder nou toch eens een keer als ze zegt dat je prachtig bent! Je weet heel goed dat ze je vroeger vaak zat van de badrand heeft moeten tillen omdat je er weer eens huilend, in de spiegel naar jezelf stond te kijken. Je wilt niet weten hoeveel pijn het haar deed om je zo te zien, en je elke keer te horen vragen waarom je zo lelijk bent. En ja, ik weet dat je jezelf nu nog steeds zo voelt. Maar oh meid wat ben je toch mooi. Ook met een kilootje meer (of minder). Je gaat ook hier nog jaren mee vechten, dat stemmetje in je hoofd. Je gaat zoeken naar bevestiging, bevestiging dat je er toe doet, mooi en waardevol bent, maar hieruit ontstaan niet altijd de juiste keuzes en verzamel je de verkeerde mensen om je heen. Maar je slaat je hier doorheen, hoe dan ook, je gaat heel erg veel leren over jezelf. Je weet dat ik uit ervaring spreek!

Nummer drie? Jongens! Ja echt waar. Je denkt misschien dat je nu al de nodige drama hebt meegemaakt. Je vriendje die vreemdging, vriendinnen die vriendjes ‘afpakken’ en het idee dat je er niet bij hoort als je geen vriendje hebt, maar ooh boy, dit wordt nog velen malen erger! Je gaat namelijk een heel heftige periode tegemoet wanneer je de twintig bereikt. Je onzekerheden en pijngevoelens van hiervoor, zullen doen verbleken naast wat er nog gaat komen. Moor ook dít is oké. Want lieve meid, wat je nu en ook dan nog niet weet, is dat je er zo ongelofelijk sterk uit komt.

Je masker kan na al die jaren af en guess what? Niemand laat je in de steek!

Je bent een vechter en je zult jouw eigen super powers nog gaan ontdekken. Je zult door de diepste dalen gaan en denken dat je er nooit meer uit gaat komen, maar zal de jaren erna ook ontzettend veel en hele hoge pieken bereiken! Je relaties definiëren niet wie jij bent, net als je brein die je vertelt dat je nooit goed genoeg bent.. Geloof me nou maar, je brein heeft het niet áltijd bij het juiste eind, probeer dus maar een keer naar je hart te luisteren.

Een van die super powers die je gaat ontdekken? Schrijven! En niet zomaar verhaaltjes schrijven. Nee, jouw geschreven woorden gaan zoveel mensen bereiken en helpen. Jij bent gezegend met de power om mensen aan het denken te zetten, zich minder eenzaam en zich een stukje beter over zichzelf te doen voelen. Stop hier dus nooit mee, je woorden zijn krachtig en heelend.

Misschien voelt het nog niet zo, maar je gaat een gelukkig leven leiden. Een leven vol liefde en happiness. Je gaat de juiste mensen om je heen verzamelen en zult weer leren vertrouwen. Je masker kan na al die jaren af en guess what? Niemand laat je in de steek! De échte Jip, mag er zijn. Ja jíj mag er zijn. Vergeet dat nooit.

Liefs

Je 24 jarige zelf


Meer van Jip?

Hoe kom ik de feestdagen in vredesnaam gezond door? – Column

Het is een jaar geleden dat ik besloot geen masker meer op te houden – Column

Mental breakdown alert! – Column