Werk je veel, en doe je daarnaast ook nog van alles met je tijd? Soms is het allemaal gewoon even te veel, en dat kan grote gevolgen hebben. Een burn-out is een gevolg van veel stress. Het is goed om deze stress serieus te nemen omdat het anderen een groot probleem kan worden.


Wat is een burn-out?

Bij een burn-out heb je het gevoel opgebrand te zijn. Je hebt geen energie meer en je motivatie om iets te doen is ver te zoeken. Door teveel werk of doordat je in een negatieve situatie zit kun je werkstress krijgen. Het is erg belangrijk om deze stress serieus te nemen omdat het anders zou kunnen leiden tot een burn-out.

Tijdens een burn-out ben je vaak rusteloos, heb je concentratieproblemen en lichamelijke klachten en vaak heb je ook nog last van vergeetachtigheid. Hierdoor heb je vaak nog maar weinig tijd voor jezelf en voor je familie. Mensen die last hebben van een burn-out gebruiken vaak verdovende middelen en hebben een hoge bloeddruk.

Een burn-out komt veel voor bij beroepen waar je veel en intensief contact hebt met mensen, zoals in het onderwijs of de gezondheidszorg. Het word niet gezien als een ziekte, maar als een aanpassingsstoornis. Het is een normale menselijke reactie op een ongewone situatie.

Kenmerken

Een van de belangrijkste kenmerken van een burn-out is het verliezen van energie. Je hebt het gevoel alsof je emoties zijn uitgeschakeld. Je hebt vooral frustraties omdat je je realiseert dat je niet meer verder kunt gaan als hoe je nu werkt. Vaak hebben mensen ook de neiging om zichzelf heel erg negatief te beoordelen tijdens een burn-out. Je hebt het gevoel alsof je niet goed presteert en dus minder goed in je werk bent. Eigenlijk kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht.

Oorzaken

Een van de grootste oorzaken van stress bij mensen is het werk. Er is vaak een te hoge werkdruk en te weinig erkenning. Ook  karaktereigenschappen zoals, perfectionisme en werkverslaving kunnen een grote rol spelen bij een burn-out.

Ik heb een burn-out, wat nu?

Heb je een burn-out? Dan is het erg belangrijk dat je naar een arts gaat voor hulp. De dokter kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog en eventueel medicijnen voorschrijven, zoals antidepressiva of slaapmiddelen. Ook kan je dokter je meer informatie geven over de aandoening en een mogelijke behandeling.


Lees ook:

Met dit simpele trucje, snoep jij minder

Koffie-dutjes, Dé manier om productiever zijn

In 4 stappen naar een eenvoudiger (minimalistischer) en gelukkig leven