“Ik zag dus laatst een meisje dat vegan is, maar ze is helemaal niet dun.. dat is toch raar?” Ze zag de verwarring op mijn gezicht en dacht dat ik daarmee bevestigde dat het raar was. Maar die verwarring kwam niet omdat het meisje niet “dun” was (ik heb geen idee hoe het meisje eruitziet, dus ik ga er gewoon vanuit dat mijn gesprekspartner bedoelde dat ze niet zo dun als een bezemsteel is of er uitziet alsof ze ondervoed is) maar de verwarring ontstond omdat ik de relatie tussen de woorden ‘vegan’ en ‘dun’ niet helemaal begreep. Want sinds wanneer zijn vegans per definitie zo mager als een lat?

Cheaten tot je erbij neervalt

Vervolgens besefte ik me dat “niet vegans” – om het zo maar even te zeggen – blijkbaar denken dat we de hele dag gras eten. Gras, bladeren en wortels, die we vervolgens wegspoelen met een glaasje water. Ja, dan moet je wel dun zijn toch? De grap is, dat toen ik besloot om 100% plantaardig te gaan eten, mijn eerste zoekopdracht op google “vegan cheats” was. Want hell no, dat ik mijn cheatdays vaarwel zou zeggen. En ja hoor, wat blijkt? Genoeg keuze. Van vegan ijs, tot oreo’s tot chippies en snoepjes waar je het niet van verwacht. Want ook al zit er een hoop chemische troep in, ze zijn niet gemaakt van dierlijke producten.

Nee vegans zijn niet per definitie skinny as fuck

Vegan vs dieet

Je kunt veganistisch eten om eigenlijk 5 verschillende redenen. Reden 1; je wilt dierenleed tegen gaan. Reden 2; je wilt je steentje bijdragen aan het milieu.

Reden 3: Vanwege de medemens en het wereldhonger probleem. Reden 4: vanwege je religie of reden 5; omdat je zo gezond mogelijk wilt zijn en leven.

Ikzelf ben veganist geworden om reden nummer 1, 2, 3 en 5. Dieren, milieu, medemens en mijn eigen gezondheid. Ik zal dus ik nooit 7 dagen per week cheaten. Ik voel me daar persoonlijk niet prettig bij en mijn lichaam zou daar absoluut niet goed op reageren. Maar er zijn ook mensen, die vooral vegan zijn geworden vanwege het dierenleed en milieu. Zij zullen dus wat minder streng zijn wanneer ze achterop een verpakking naar de suikers of vetten kijken. Misschien kijken ze trouwens wel helemaal niet naar die voedingswaarden.

Als je wilt, kun je dus vegan zijn en de hele dag broodjes speculoos (ja dit is vegan!) en pindakaas en jelly cheesecake eten. De diertjes en het milieu hebben hier namelijk geen last van! Dat we dus allemaal zo dun als een tak of ondervoed zouden zijn is dus een hele grote mythe.. Ikzelf ben daar wel een goed voorbeeld van. Ik sta nog steeds geregeld in de gym, eet minimaal 2000kcal per dag en ja… zou wel wat minder mogen cheaten als ik weer wat leaner wil worden ;). Veganisme staat dus niet per se gelijk aan afvallen, het is namelijk geen “dieet”, het is een manier van leven.

Vegan vs spiermassa

Zullen we dan gelijk ook even mythe 2 de wereld uit helpen? Iedereen die denkt dat je geen spiermassa kunt aanmaken als je alleen plantaardig eet, heeft zijn of haar research niet goed gedaan. Mijn vriend is het levende bewijs en hij is niet de enige. Maar ik ga hem gewoon even als voorbeeld nemen. Hij is namelijk erg fanatiek in de fitness en sinds hij veganist is geworden is hij alleen maar in spiermassa gegroeid. Hij eet volledig plantaardig en gebruikt geen proteïne shakes of andere supps om aan zijn eiwitten te komen. Toch wordt hij elke week weer sterker. Hoe dan? Nou er zijn voldoende plantaardige producten waarvan nature eiwitten in zitten. Neem bijv. Havermout, peulvruchten, soja (misschien een idee om volgende week even een artikeltje hierover voor jullie te schrijven!) Daarnaast is het nemen van “zoveel mogelijk” eiwitten een beetje overrated.. Je plast merendeel uit en het tast je lever en nieren ontzettend aan. Ik denk persoonlijk zelfs dat we helemaal niet zoveel eiwitten nodig hebben als wordt beweerd. Maar dat is een discussie die ik hier niet aan ga vandaag.

Om een heel lang verhaal kort te maken… er zijn nog altijd zoveel misplaatste opvattingen over veganisten (en eigenlijk iedereen met een eigen – in de ogen van het gros- “niet normale” levensstijl) Wat ik persoonlijk niet echt begrijp. Als ik namelijk een bepaalde lifestyle of dieet niet ken, ga ik eerst uitzoeken wat het betekent, waar het vandaan komt etc. Maar that’s just me.

Maar ik ben alweer veel te lang aan het typen dus bij deze, het moraal van het verhaal: Nee vegans zijn niet per definitie skinny as fuck en ja, vegans kunnen ook spiermassa aanmaken!

Toedels

Jip Isabel


Meer van Jip?

Orthorexia: Wanneer ‘gezond eten’ een eetstoornis wordt.

Dus… Alle succesvolle mensen hebben een ochtendroutine? 

Elke maand is het weer feest, de hormonen vliegen je om de oren!

Het begin van freshhh: Ik besefte dat mijn probleem niet fysiek, maar mentaal was!