Ik loop door de stad, er heerst al een heerlijke knusse kerstsfeer en zodra de lampjes aan gaan voelt het al helemaal een beetje als feest. De oliebollen kraam zorgt voor een zoete geur die de het plein vult en ik kan niet anders dan de lucht opsnuiven. “Hmmmm,” er komen gelijk allerlei herinneringen boven. Kerst met de familie, afgelopen nieuwjaarsavond in Parijs. Ik kan niet anders dan na denken over wat ik dit jaar ga doen, óf aan ga trekken(!) met de feestdagen.

Hele foute kersttruien

Na het voelen van die warme kerst sfeer krijg ik spontaan zin om mijn kerstoutfit samen te stellen, “oh en misschien ook meteen voor nieuwjaar!” Ik duik de winkelstraat in en ga al mijn favoriete winkels langs. Ik kom de meeste prachtige jurken en ‘vrouwen pakken’ tegen, maar oef, hier hangen ook prachtige(!) prijskaartjes aan. Helaas heb ik niet zo heel veel te besteden, al mijn geld heb ik in mijn werk geïnvesteerd en de laatste vakanties (die ik écht nodig had) waren ook niet heel goedkoop. Dit jaar dus toch maar weer gewoon de betaalbare ketens in duiken.


Zodra ik een van de verschillende fast fashion flagship stores binnen stap wordt ik doodgegooid met rode knitwear, glitters, korte jurkjes met pailletten en hele fout kersttruien. Wauw, de holiday collectie is blijkbaar een big deal in deze ketens! Ik struin langs de rekken, kijk links, kijk rechts, kijk omhoog. Waar ik precies naar zoek? Geen idee eigenlijk. Maar als ik het zie, dan weet ik het wel! Ik verzamel wat items en besluit de paskamer op te zoeken.

Unicorn sokken

Gelukkig is het een doordeweekse dag, tegen sluitingstijd, dan is het niet zo druk. Ik heb er namelijk een hekel aan als je maar 6 items de paskamer ik mag nemen, er 4 achter moet laten en tussen het passen door de kledingstukken moet wisselen. Zeker als je geen zin hebt om jezelf vier keer opnieuw aan te kleden, om vervolgens in die glitter jurk, op je (twee verschillende) sokken met unicorns en frietjes erop afgebeeld, voorzichtig naar de dame van de paskamers te schuifelen en te vragen of je de items kan wisselen, omdat je ze toch graag even samen aan wilt zien. Hopend dat niemand naar je niet matchende outfit + ongeschoren benen kijkt.

Gadverdamme Jip

Ik mag al mijn items mee de paskamer in nemen (nou ja mag? Er stond niemand te controleren) en gooi al mijn spullen in hoekje. Het zweet staat op m’n rug. Wie verzint het om de verwarming zo hoog te zetten? Iedereen draagt winterjassen! Ik trek mijn jeans uit, en knoop die leuke highwaist wijde broek open. ik trek hem aan, knoop hem dicht en draai me naar de spiegel. “Gadverdamme, serieus Jip, dacht je echt dat deze je leuk zou staan?” Hij zit veel te strak bij mijn benen, waardoor er een verschrikkelijke plooi bij mijn kruis ontstaat. Ik wil de broek de schuld geven maar sta nog even naar mijn eigen spiegelbeeld te kijken. “Je benen zijn ook gewoon veel te dik, geen wonder dat deze broek zo zit.” Ik trek mijn shirt uit om een truitje te passen.

“Zijn die stomme maten veranderd ofzo?”

Nu staar ik naar mezelf in BH. Draai naar links, draai naar rechts, friemel aan mijn rugplooi en zucht diep. “En ik maar denken dat ik aan het afvallen was.” Snel trek ik het truitje aan en ook deze valt niet zoals in mijn gedachten zou moeten. “Zijn die stomme maten veranderd ofzo?” Ik word met de minuut geïrriteerder en wil die stomme kleren het liefst het hokje uit gooien. Ik trek de lelijke-kut-plooi-broek (zo noemde ik hem in mijn hoofd) uit en trek mijn eigen zwarte skinny jeans weer aan. Kijk vervolgens nog een keer in de spiegel. “Maar even serieus, vanochtend zag ik er toch ECHT anders uit in deze broek!” Ik loop het hokje uit en kijk in de grote spiegel in de gang. “Ik trek mijn shirt omhoog om naar mijn buik te kijken. Oké dat ziet er al iets beter uit, maar toch nog niet helemaal zoals in mijn eigen spiegel. Ik loop nog een paar keer heen en weer en moet stiekem om mezelf lachen. “Wat een mindfuck!” Ondertussen had ik geen zin meer om de andere kleding nog te passen. Ik trek de rest van mijn eigen kleding aan, gooi alle items die ik wilde passen op de balie en wandel zonder iets te kopen naar buiten.

4 x dikker

Thuis aangekomen gooi ik al mijn spullen op mijn bed en loop naar de spiegel. Ik draai een rondje en trek mijn shirt omhoog. “Zie je nou wel!” Mijn huisgenoot kijkt om de hoek en kijkt me raar aan. Het enige wat ik tegen d’r zeg is: “Pashokjes.” Ze slaakt een zucht en vraagt: “Vind jij jezelf er ook altijd 4 x dikker uitzien in die spiegels?” Ik moet lachen, plof op de bank en open mijn laptop: “Voortaan koop ik alleen nog maar online en pas ik het thuis, kut hokjes.”


Lees ook:

Mental breakdown alert! – Column

Dit is de reden waarom jij altijd die fuckboys (of girls) aantrekt – Column

Intermittent fasting en wat het nou eigenlijk écht doet met je lichaam – Column