Staan jouw nieuwe doelen en voornemens om meer te sporten en gezonder te eten nog overeind na 3 weken? De kans is vrij klein, uit onderzoek blijkt dat 90% van alle goede voornemens het niet lang vol houden, gemiddeld houden we ze maar 12 dagen aan.  Maar wil jij dit jaar echt verandering in je levensstijl brengen en van gezonde keuzes een gewoonte maken? Dan heb je misschien wat aan deze tips!


Vage voornemens

Er is een verklaring waarom we de voornemens zo snel opgeven. Veel mensen hebben moeite met veranderingen als de doelen vaag zijn. Een beetje afvallen, meer sporten of wat gezonder eten zijn dit soort vage doelen. Het is belangrijk om te beslissen welk deel van je gezondheid je wilt aanpakken en je dan te richten op dat ene doel. Zonder een doel zal je snel de motivatie verliezen om met je gezonde voornemens door te gaan. Je eindigt dan vooral met veel zeggen wat je van plan bent te doen, zonder het dan ook echt uit te voeren. Het klinkt natuurlijk allemaal erg mooi in de theorie, maar dat betekent nog niet dat het nu allemaal vanzelf zal gaan.

Vermoeidheid

Als je te weinig slaapt, kan je een onstilbare honger krijgen die je meer laat eten dan dat je van plan was. We hebben dan de neiging om sneller naar vette en zoete snacks te grijpen dan naar een gezond tussendoortje. Heb je toch een korte nacht gehad? Probeer er dan voor te zorgen dat je genoeg groenten en fruit binnen krijgt en neem volle graanproducten. Zo stabiliseer je je bloedsuikerspiegel en ga je een vreetbui uit de weg. Het ongezonde eten vervangen voor gezond eten is een van de meest voorkomende voornemens. Probeer niet meteen te hard van stapel te gaan, maar begin met kleine stapjes. Zeg niet bij de eerste dag, ik ga nooit meer ongezond eten. Dit is niet vol te houden, en je neigt sneller weer in ongezond eten omdat je het helemaal niet mag.

Drukke dag op het werk

Vaak wil je na een drukke, stressvolle werkdag al snel een reep chocolade uit de kast trekken, of een goed glas wijn in schenken. Door stress willen we sneller naar comfort food grijpen. Tijdens de stress piekt het hormoon Cortisol in ons bloed omhoog. Dit hormoon zorgt ervoor dat we makkelijker vet opslaan. Heb je toch zo’n dag? Probeer dan eens te ontspannen met een warm bad of een fijne sportsessie. Ook kun je voedingsmiddelen met een hoog gehalte aan tryptofaan of magnesium eten. Deze voedingsmiddelen hebben beide een relaxerend effect. Dit kun je vinden in bijvoorbeeld bananen, noten, zaden of sojaproducten.

Verveling

Heb je de hele dag braaf gezond gegeten? Dan bestaat de kans nog dat als je ’s avonds languit op de bank ligt, je toch neigt om de voorraadkast leeg te halen. Verveling is een typisch motief om onnadenkend allerlei slecht eten naar binnen te werken. Probeer op dit soort momenten zoveel mogelijk fruit te eten. Pak eens een appel inplaats van een koekje.

Alcohol

Misschien heb je over het algemeen weinig problemen met gezond eten of gaan sporten, maar is alcohol bij jou het grootste probleem. De calorieën van alcoholische drankjes tikken flink aan. Na een avondje stappen zal je je ’s ochtend toch eerder nog een keer omdraaien in plaats van te gaan joggen. Veel mensen proberen het probleem enorm groot aan te pakken door meteen helemaal geen alcohol meer te drinken. Maar dat houd je vaak niet vol. Probeer eerst gewoon eens te minderen. Neem af en toe een wijntje of biertje in het weekend. Je mag best genieten van een glaasje!


Lees meer:

Deze 3 koolhydraatarme ontbijtjes helpen jou bij het afvallen! 

Ik wil afvallen, maar kan ik dan wel fruit blijven eten?

Hoeveel dagen per week zou je moeten hardlopen?