Vaak is er geen duidelijke oorzaak te vinden waar vermoeidheid vandaan komt. Dit komt omdat vermoeidheid zowel een lichamelijke als psychische oorsprong kan hebben. Dat maakt het vinden van oplossingen ook niet eenvoudiger. Vooral geestelijke moeheid (door stress en zorgen) kan zijn tol eisen. Toch kun je zelf veel doen om moeheid te bestrijden. Hier vind je 7 tips tegen moeheid:

Wat helpt er nou eigenlijk tegen vermoeidheid?


1. Bestrijd stress

Mensen die veel stress ervaren van bijvoorbeeld werk en de zorg voor het gezin, kunnen zich vaak maar moeilijk ontspannen. Hierdoor treedt chronische vermoeidheid op. Het is een negatieve spiraal: als er steeds meer stress in het spel is, neemt het vermogen om te ontspannen juist af, en dat leidt juist tot nog meer stress en moeheid. De beste oplossing is eigenlijk om bewust tijd vrij te maken in de agenda voor lichamelijke ontspanning.

2. Beweeg

Uit onderzoek blijkt dat mensen die meerdere dagen per week minstens een half uur bezig zijn met inspannende activiteiten minder vaak moe zijn dan mensen die weinig bewegen. Sporten heeft meer verrassende voordelen. Lichamelijke ontspanning verjaagt namelijk stress en moeheid beter dan inactieve ontspanning, zoals het lezen van een boek. Bijvoorbeeld een halfuur hardlopen of een stuk fietsen, zorgt voor lichamelijke vermoeidheid en heeft een gunstige invloed op de hormoonspiegels. Een ander voordeel is ook dat depressieve gevoelens afnemen. Vaak gaan die samen met stress.

3. Haal beter adem

Veel mensen die last hebben van stress, hebben vaak een hoge borstademhaling. Onbewust haal je in tijden van spanning ook iets sneller adem, waardoor je klachten kunt krijgen die lijken op die van hyperventilatie. Voor een deel komt dat gejaagde, oppervlakkige ademhalen door hormonen zoals cortisol en adrenaline, die bij stress vrijkomen. Een slechtere ademhaling verstoort de zuurstofbalans in je lichaam, waardoor je aan het eind van de dag een gevoel van uitputting ervaart. Probeer je daarom bewust te worden van je ademhaling. Een rustige, diepe buikademhaling, waarbij je inademt door je neus, werkt ontspannend en maakt stress beter beheersbaar.

4. Neem een pauze

Het is belangrijk gedurende dag zo nu en dan een pauze te nemen, al is het maar 5 minuten. Het kan je uiteindelijk juist tijd besparen. Neem dan wel een pauze waarin je even helemaal niets doet, dus dat je ook geen krant leest of iets anders. Zoek een rustig plekje op en probeer aandachtig je lichaam goed te ontspannen. Mensen die tijdens druk werk regelmatig even een kleine pauzes inlassen, die zijn productiever.

5. Uit je gevoelens

Het niet uiten van gevoelens van angst, stress en bezorgdheid kan een vermoeiende last worden. Met het opkroppen van emoties zet je jezelf niet alleen mentaal onder druk, ook je lichaam heeft er last van, in de vorm van ongunstige bloedwaarden en hormoonspiegels. Probeer daarom een vertrouwd persoon uit te leggen wat je dwars zit en wat die gevoelens met je doen. Dat lucht al behoorlijk op. Soms kunnen opgekropte emoties je namelijk zo dwars gaan zitten, dat je er ziek van kunt worden. Weet je niet hoe je bepaalde gevoelens zoals angsten of groot verdriet bespreekbaar kunt maken, zoek dan professionele hulp, bijvoorbeeld via je huisarts.

6. Voorkom slaapschuld

Bij veel mensen is dit misschien wel de belangrijkste oorzaak van moeheid: een chronische slaaptekort. Als je doordeweeks een slaapschuld opbouwt, kun je dit ook niet in het weekend wegkrijgen door uit te slapen. Slaapschuld zorgt bovendien overdag voor meer stress, wat ook weer bijdraagt aan vermoeidheid en aan een verslechterende gezondheid. Met een ‘powernap’ overdag kun je eventueel weer nieuwe energie opdoen, maar de beste oplossing is ’s Avonds eerder te stoppen met werkzaamheden en op tijd naar bed gaan, zodat je aan 8 uur slaap komt. Tieners hebben 9 uur slaap nodig.

7. Beperk tv-kijken en computeren

Heb je moeite met in slaap vallen, probeer dan ’s Avonds wat minder lang tv te kijken of achter de computer te zitten. Beeldschermen en alle informatie kloppen de maalstroom van je gedachten op en dat bevordert de slaap niet en dus ook niet je alertheid overdag. Daarbij remt het kijken in het licht van met name een computerscherm de aanmaak van het slaaphormoon melatonine.


Lees ook:

Door slaaptekort krijgen we meer honger!

Is het mogelijk om slaaptekort in te halen?

Je eet meer als je moe bent en dit is waarom!