De dagen worden helaas maar heel langzaam weer wat langer, dit betekent dat het vaak nog donker is in huis! Heerlijk wel om ’s avonds lekker onder je dekentje te kruipen, kopje thee te pakken en een kaarsje aan te steken. Zo heb je al snel een gezellig en knus huisje, maar is het wel zo gezond als je denkt? Er zijn namelijk mensen die beweren dat kaarsen van soja of bijenwas gezonder zijn dan paraffinekaarsen. Ook zijn er veel mensen die er van overtuigd zijn dat het branden van kaarsen sowieso super ongezond is! Wij zochten het voor jullie uit!


Soorten kaarsen

De meeste kaarsen uit de winkel bestaan uit een mengsel van paraffine en stearine en een katoenen lont. Soms is daar ook nog bijenwas aan toegevoegd.

Verder heb je ook nog kaarsen van natuurlijk ingrediënten. Dit zijn kaarsen van bijenwas, sojawas, koolzaadwas en raapzaadwas. Voor de teelt van soja wordt alleen wel heel veel woud gekapt. Ook wordt soja vaak met bestrijdingsmiddelen behandeld en omdat het zo zacht is,wordt er veel palmolie aan de kaarsen toegevoegd. Niet zo milieu vriendelijk dus. Gebruik je daarom graag bijenwas kaarsen? Dan kun je deze beter rechtstreeks van de imker kopen, die zorgen dat er niks geks wordt toegevoegd aan de kaars.

Schadelijk of onschadelijk?

‘Internet staat vol beweringen over de schadelijkheid of onschadelijkheid van allerlei soorten kaarsen’, zegt Bert Brunekreef, hoogleraar milieu-epidemiologie aan de Universiteit Utrecht. En die beweringen snijden lang niet allemaal hout. Eigenlijk is de vuistregel simpel: bij het branden van kaarsen – of wat dan ook wat je in de fik zet – komen áltijd schadelijke stoffen vrij. Van alle kaarsen, dus ook die van soja, bijenwas of wat al niet meer.

Brandende kaarsjes veroorzaken bijvoorbeeld fijnstof. Dit is een vorm van luchtvervuiling. Fijnstof is eigenlijk altijd aanwezig in huis. Als het niet van de kaarsen komt, dan komt het wel van het gas fornuis of houtkachel of van het bakken op hoog vuur.

Conclusie

Er komen dus inderdaad giftige stoffen vrij bij het branden van kaarsen, zoals de stof tolueen. Maar of we ons er heel erg druk om moeten maken? Wij denken van niet, de concentraties die vrijkomen tijdens het branden van kaarsen in huis, zijn namelijk veel te laag om écht gevaarlijk te zijn! Tolueen is namelijk pas giftig bij een hoge concentratie.

Het enige waar je op moet letten, is dat je niet dagelijks tientallen kaarsen je huis aansteekt, want dan zou de concentratie fijnstof in huis wel eens flink omhoog kunnen schieten. Maar zo af en toe een lekker geurkaarsje terwijl je in bad ligt of een mooi sfeerlichtje tijdens een romantisch diner met je partner, kan zeker geen kwaad.


Lees ook:

Waarom honing niet vegan (en eigenlijk ook niet gezond) is!

Zo creëer jij het perfecte bad moment om even tot rust te komen!

Noten, zijn ze gezond of juist ongezond?