Ik ben iemand die al sinds kleins af aan met een masker op loopt. Ik was altijd het praatgrage, blije meisje. Grapjes maken, lollig doen, vrolijkte iedereen altijd op en zorgde voor een fijne sfeer, waar ik ook was. Wat mensen niet van mij zagen? Mijn kwetsbaarheid, de momenten dat ik boos of verdrietig was. Ik zette altijd een masker op. Trok mezelf terug als het nodig was of kropte alles op.

‘Altijd blijven lachen’

Waarom deed ik dit? Ik weet niet de precieze psychologische achtergrond, maar ik kan het wel raden. Ik werd op de basisschool niet altijd heel erg leuk behandeld door mijn vriendinnetjes. De ene week was ik hun beste vriendin, de andere week was ik het pispaaltje. En het enige wat ik op die momenten dacht was: zolang ik niet laat zien dat het me iets doet, zolang ik mijn ‘zwakte’ niet laat zien, kunnen ze me niks maken en stoppen ze vanzelf wel. Een soort overlevingsmechanisme. Ik heb mezelf dus eigenlijk aangeleerd geen enkele emotie te tonen behalve die eeuwige glimlach.

Voor en nadelen

Voordeel? Jaren later was ik de beste horecamedewerker die je je als restauranteigenaar maar kon wensen. Hoe vervelend of veeleisend klanten ook waren, ik ontving en bediende ze altijd met een brede lach. En nog steeds, ik kan ongelofelijk goed mijn glimlach ophouden, hoe moe, geïrriteerd, verdrietig of boos ik ook ben.

Nadeel? Ik heb ongelofelijk veel moeite met het tonen van mijn emoties aan mensen. Tevens heeft dit ook te maken met een heel erg uit de hand gelopen en ongezonde relatie die ik een aantal jaren geleden achter de rug heb. Een relatie waarin misbruik werd gemaakt van mijn onzekerheden. En mede hierdoor deel ik dus heel weinig met de mensen om me heen.

Je leert met de jaren

Echter heb ik een tijd geleden een heel nieuw iets geleerd over emoties en kwetsbaarheid. Ik heb geleerd waar het precies vandaan komt en dat het allesbehalve zwak is, het is juist een enorm krachtig iets!

Kwetsbaarheid en schaamte

Herken je dat stemmetje in je hoofd, dat regelmatig zegt: ‘ik ben niet goed genoeg’ of ‘ik ben niet knap’? We hebben het gevoel anders te zijn dan anderen en schamen ons hier vaak voor. Schaamte en kwetsbaarheid gaan blijkbaar altijd samen. Doordat we vaak denken dat we niet goed genoeg zijn, durven we ons niet kwetsbaar op te stellen. Je wilt alleen je sterkte tonen, niet je zwaktes en juist dát, weerhoudt ons ervan te zeggen en te doen wat we willen. En dat is heel jammer, schaamte is namelijk 1 van de grootste obstakels voor het leggen van connecties met anderen.

Connecties

Zolang we ons niet helemaal blootgeven kunnen we ons ook niet verbonden voelen met anderen. We denken vaak dat ons kwetsbaar opstellen “zwak” is. Terwijl eigenlijk het tegenovergestelde waar is. Het is ontzettend moedig en krachtig om je kwetsbare zelf te laten zien. Het laat zien dat je ergens om geeft, het laat zien wie je werkelijk bent, waar je voor staat en dat je graag diepe connecties met mensen wilt maken. Kwetsbaarheid kan ons daarom dichter bij elkaar brengen. Het kan ons helpen liefdevoller, vrijer en gelukkiger te zijn.

Omarmen

Hoe eng het soms ook lijkt, ik probeer nu mijn kwetsbaarheid te omarmen en hoop dat jij dit ook gaat doen. Want ik gun iedereen een liefdevoller, vrijer en gelukkiger leven. En nee, het is absoluut niet makkelijk. Jarenlang hebben we juist een muur om ons heen gebouwd, om onszelf te beschermen en onze zwaktes juist verborgen te houden. Dus nee, soms lukt het ook niet altijd. Die struggle ken ik ook. Ik heb er jarenlang moeite mee gehad, en nog steeds.

Maar alleen het proberen, is al een hele stap vooruit!


Meer van Jip?

Hoe ga je eigenlijk om met tegenslagen en teleurstellingen? – Column

Dus… alle succesvolle mensen hebben een ochtendroutine? – Column

Orthorexia; wanneer ‘gezond eten’ een eetstoornis wordt – Column

Faalangst? Ga maar gewoon een keer op je bek, daar leer je van! – Column


Header foto door: Marit Lemmens Photography