Die vervelende steek in je zij

Je kunt tijdens een run klachten ervaren in je maag- en darmstelsel. Toch kun je daar wat aan doen! Ten eerste moet je ervoor zorgen dat je van te voren genoeg gedronken hebt. Wanneer je uitgedroogd bent verstoort dit je spijsvertering en dan gaan je maag en/of darmen protesteren.

Ten tweede moet je niet veel eten vlak voor je run. Wanneer je eet zal je bloed naar je maag en darmen gaan zodat je eten verteerd kan worden. Maar, tijdens een run hebben je spieren juist dit bloed nodig, voor de nodige energie- en zuurstoftoevoer. Wanneer je dus vlak voor je training eet, zal dit systeem niet meer optimaal werken en dat geeft problemen. Eet dus 2-3 uur van te voren een licht verteerbare maaltijd.

De precieze oorzaken van steken in de zij zijn nog niet echt duidelijk. Weinig drinken en te laat eten kunnen hier ook mee te maken hebben. Ook schijnt onregelmatige of ondiepe ademhaling hier mee te maken te hebben. Vaak is het een combinatie van deze factoren!

Verkeerde schoenen en blaren

Goede schoenen is het belangrijkste waar je in moet investeren als je begint met hardlopen. Door verkeerde schoenen heb je sneller blessures, loop je minder hard en minder lekker. Elke keer als jij een stap zet en met je voet neerkomt voelt jouw voet de druk van 4x jouw gewicht. Dit is behoorlijk! Hierdoor is de kans op blessures in je enkelgewricht niet alleen hoger, maar ook blessures in bijvoorbeeld je knieën. Het kost wat, maar het is de beste investering die je zult doen!

Zorg ook dat je goede sokken draagt, zodat je de kans op blaren vermindert. Één kleine blaar doet bij elke stap verschrikkelijk veel pijn door de wrijving. Dit heeft dus een groot effect op je prestaties.

5 manieren om het hardlopen te verbeteren, zonder te rennen!

Je trackt je progressie niet

Wanneer je niet bijhoudt hoe je loopt, zie je ook niet welke progressie je maakt. Ten eerste motiveert het onwijs om te zien dat je progressie maakt. Wanneer je hier geen gebruik van maakt zie je misschien niet eens dat je het ontzettend goed doet, waardoor je er sneller mee stopt.

Ten tweede zorgt het tracken van je run er ook voor dat je weet hoeveel je loopt en welk tempo. Zo kun je ook zien of je niet te hard van stapel loopt. Wanneer je in het begin namelijk te veel en te snel rent verhoogt dit de kans op blessures.

Voor het tracken kun je een fancy sporthorloge aanschaffen, wat ook heel veel andere handige functies heeft. Dit hoeft niet persé: een app als Runkeeper volstaat ook! Deze houdt alles bij wat je nodig hebt.

1 uur hardlopen is 7 uur langer leven!