Mag je het ontbijt overslaan? De discussie blijft maar doorgaan: “Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag”; “je ontbijt overslaan is ongezond”; “ontbijt overslaan heeft geen effect op gewichtstoename” etc. Wij gaan de discussie hier voor je stoppen. Want zowel niet ontbijten als wél ontbijten heeft voor en nadelen. Tevens verschilt het per persoon dus er is niet maar één goede gewoonte.

Ontbijt overslaan?

Verschillende voedingsdeskundigen stellen dat een ochtendmaaltijd geen noodzaak is. “Sommige mensen hebben niet snel last van een lage bloedsuikerspiegel”, zegt voedingscoach Ralph Moorman in gesprek met NU.nl. “Die kunnen ook goed functioneren zonder ontbijt en zelfs baat hebben bij intermittent fasting.”

Hoogleraar Voeding en Gezondheid aan de Vrije Universiteit Jaap Seidell is het hier mee eens: “Regelmaat is niet van belang voor een goed eetpatroon. Er wordt wel vaak gezegd dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, maar meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat dit niet waar is. Zeker als je een zittende baan hebt, is een ochtendmaaltijd niet per se nodig.”

Maar wat als je wél ontbijt?

Wel of niet ontbijten heeft dus geen direct effect op je gewicht. Specifieke voeding en timing zijn daarentegen wél essentieel bij mensen die gewicht willen verliezen. Ontbijters wordt echter wel afgeraden om producten met snelle koolhydraten te nuttigen, zoals een witte boterham met jam en een glas sap. “Die zorgen voor een piek in je bloedsuiker, maar daarna krijg je sneller trek en ga je snaaien. Dan kun je nog beter het ontbijt overslaan.” Een vezelrijk ontbijt daarentegen zorgt er juist voor dat je minder snel gaat snoepen, omdat de vezels je een verzadigd gevoel geven. En dat is weer goed voor de slanke lijn, natuurlijk!

Ook is volgens Moorman het niet áltijd verstandig om maaltijden over te slaan.  “Als je maaltijden overslaat, ben je sneller verleid om te compenseren en ga je snaaien. Het beste is toch om drie hoofdmaaltijden te nemen en een tussendoortje rond 15.30 uur. Dat is meestal het moment dat mensen weer trek krijgen.”

Conclusie

Er is geen vast “recept” dat voor iedereen werkt.  De een vind het fijn om te ontbijten de ander vind het geen probleem of juist fijn om deze over te slaan. Zoek dus uit wat jijzelf fijn vind en zorg dat je altijd voldoende eet op een dag (en let op de tip die we hierboven gaven!) “Een straatwerker heeft nou eenmaal meer eten nodig dan iemand die op kantoor zit. Het gaat er ook niet om wanneer je eet, maar om wát je eet. Het hangt vooral van je levensstijl af.”


Lees ook:

Wat is het beste tijdstip om te ontbijten (en cravings te voorkomen)?

Zo haal je voortaan alles uit je ontbijt (én maak je hem super healthy!)

Zijn ontbijtgranen nou echt gezond?