Ik was lekker aan surfen op internet. Ja dat doe je wel eens als je een online magazine hebt en opzoek bent naar informatie, onderzoeken of gewoon domweg wat nieuwe inspiratie nodig hebt. Na een tijdje stuitte ik op een artikel waarin 23 vrouwen werd gevraagd wat hun grootste onzekerheden waren. 23 verschillende vrouwen met 23 verschillende antwoorden. Je denkt natuurlijk meteen dat de top antwoorden met uiterlijk en gewicht te maken hebben. Maar, au contraire, het tegenovergestelde blijkt waar! Er waren tevens naast die 23 vrouwen nog 1300 andere vrouwen gevraagd waar hun grootste onzekerheden lagen. 41 % van de dames was het meest onzeker over hun carrière, daarna pas kwam body image en als derde stond hun liefdesleven en relatie op de lijst.

Relatie stresss

Naast de algemene vragen was er dus ook 23 antwoorden uitgelicht in het onderzoek. Een van de 23 antwoorden die de meeste aandacht trok, en ook het meest mijn aandacht trok, was die van Rebecca, een 22 jarige meid. Het had niks met haar uiterlijk te maken, nee ditmaal ging het om het innerlijk. Rebecca heeft namelijk soms het gevoel dat ze niet leuk genoeg is. Dit omdat ze nog geen enkele lange relatie heeft gehad en nog geen enkele man écht interesse in d’r heeft gehad.

Ineens een “andere” vriendin

Oh shit, dit is herkenbaar en shit, dit is weer zo’n gevoel waarvan elke vrouw denkt dat ze de enige is. Ik heb van mijn 15e tot mijn 24e altijd het idee gehad dat ik niet leuk/goed/mooi/grappig/vul maar in genoeg was. Want de vriendjes die ik had, gingen vreemd, de jongens waar ik toen mee uit ging hadden een week later ineens een “andere” vriendin, of wilden alles behalve een relatie aan gaan/soms zelfs geheim houden dat we aan het daten waren.(Lees hier waarom jij altijd dit soort mannen aantrekt!) En dít soort dingen, kunnen -vooral op die jonge leeftijd- een ongelofelijke klap op je zelfvertrouwen zijn. Alles bij elkaar, ga je steeds meer twijfelen aan jezelf. ‘Ben ik niet genoeg?’ is een vraag die ik mezelf iets te vaak gesteld heb.

Je gaat je ook niet echt beter voelen als  je alleen maar vriendinnen om je heen hebt, die al sinds hun 15e een vaste vriend hebben, samen gaan wonen, een hond of een baby uit het asiel halen, uhm… nemen, ik bedoel natuurlijk een baby nemen!  En hun relatie al jaren koek en ei lijkt.

Ik deed alsof ik dommer was

Ja, ik herken mezelf erin. Ik heb jaren gedacht dat ik niet leuk genoeg was, dus ik ging doen alsof ik iemand anders was. Ik verstopte mijn grote mond, koppigheid, kwetsbare en grappige ik. Ik deed altijd alles waarvan ik dacht dat de jongens waar ik mee uit ging, leuk vonden. Voor de een deed ik alsof ik dommer was, voor de ander alsof ik slimmer was. Bij de een praatte ik minder, bij de andere meer. Met de een maakte ik flauwe grappen en was ik altijd super enthousiast (ook als ik het niet was) bij de ander was ik weer ingetogen en rustig. Maar het maakte allemaal niet uit. Niks werkte, waarom niet? want ik was mezelf niet. Dus al leek het wél de goede kant op te gaan, het was te vermoeiend om te blijven doen alsof. Want besef, dit zou ik – als we een relatie zouden krijgen – jaren(!) vol moeten houden en ik hield het nog geen paar maanden vol jóh!

Een fucking mooi cadeau!

Ik besefte me eigenlijk vorig jaar pas dat het allemaal niet zoveel moeite zou moeten kosten. En dat ‘geen relatie’, niet gelijk staat aan ‘niet leuk genoeg.’ Het staat gelijk aan: ‘nog niet diegene tegen het lijf gelopen hebben die de echte leuke jou verdient!’ En eerlijk, de periodes dat ik single was (of in slechte relaties zat) heb ik zoveel over mezelf geleerd! Het daten, het niet daten, het focussen op mezelf, het focussen op werk (kijk even waar het me heeft gebracht!) heeft me super veel insight gegeven in wie ik ben en wat ik allemaal wél en vooral ook niet wil in het leven en relaties! Je moet het zien als een cadeau. Een fucking mooi en speciaal cadeau.

De meeste huwelijken stranden, of zijn ongelukkig en dit komt meestal omdat mensen zichzelf niet ‘kennen’, iets “missen” (ze hebben bijvoorbeeld niks met hun passie of werk gedaan omdat de relatie op nummer één stond) of uit elkaar groeien wanneer ze eindelijk besluiten aan zichzelf gaan werken.

En Jij? Jij hebt jezelf al verder ontwikkelt! Hoe later je in een relatie komt, hoe beter mensen zichzelf kennen en hoe beter een relatie uiteindelijk kan werken. Oké we weten allemaal dat er uitzonderingen tussen zitten. Maar daar hebben we het nu even niet over.

Guess what?

Dus, herken je jezelf hierin? Nou, dan geef ik je dit als advies: fuck die koppels die al sinds hun 15e een relatie hebben! (als je zo’n een koppel bent; no offense jullie lucky bastards!) Fuck die jongens die jou het gevoel geven dat je niet goed genoeg bent, want guess what? Dat ben je wel! Zij zijn gewoon blind of niet klaar om jou te geven wat je verdient. En luister ook even naar de oeroude wijsheden van oma: Op elk potje past een dekseltje. Zelfs al vind je dat dekseltje pas na jaren schat zoeken op het strand, werken aan jezelf en carrière maken(?).

Anyways wat ik dus eigenlijk met dit hele verhaal wil zeggen: “Het universum heeft gewoon veel meer wilde plannen met jou, je passies en talenten. Daar past nu even geen boyfriend bij! Dus nee, er is niks mis met je en ja, je bent perfect zoals je bent!”

Liefde!

Jip Isabel


Meer van Jip?

Een brief aan mijn 16 jarige zelf – Column

Hoe kom ik de feestdagen in vredesnaam gezond door? – Column

Mental breakdown alert! – Column

‘Kwetsbaarheid is niet zwak, het is juist het tegenovergestelde! – Column