3 (bijna 4) jaar geleden startte ik (co-founder en hoofdredactrice van Freshhh, Jip Isabel) mijn reis naar een gezond en gelukkig leven. Ik was 21 jaar oud en dood ongelukkig met mezelf en mijn lichaam. Als ik in de spiegel keek vond ik mezelf niet mooi en op de weegschaal heb ik jarenlang niet durven te staan. Ik weet dan ook niet precies hoeveel ik op mijn zwaarste woog ik zeker boven de 80kg. Hoe ik naar 80kg ging? Een ongelofelijk ongezonde levensstijl. Ik at op zich nog vrij gezond, maar at gewoon veel te veel. Daarnaast ben ik jarenlang twee a drie keer per week uitgegaan. Veel alcohol drinken en ‘s nachts vaak nog een vette hap eten. Ik sportte, maar te onregelmatig en uiteindelijk resulteerde dat alles in een jonge meid met weinig energie en overgewicht, die snel ziek en ongelooflijk onzeker over haar uiterlijk was.

Waar anderen mij zagen als een voorbeeld, een sterke vrouw met een perfect strak lichaam, zag ik alleen mijn zwakke punten en iemand die non-stop faalde.

Een draai van 180 graden

Het was tijd om er iets aan te doen en ik begon 4 a 5 keer per week te fitnessen, lichte krachttraining en veel cardio. Uiteindelijk verloor ik hier 5 a 6 kilo mee. Vervolgens stagneerde het en gebeurde er niks meer. Ik besloot om te kijken naar mijn eten. Wat at ik en wat moest ik veranderen om gezonder te leven en meer af te vallen? Ik besloot te beginnen met kleine veranderingen. Witte granen werden volkoren granen. Frisdrank werd vervangen voor water en thee en ik stopte met het drinken van alcohol. Ik liet vaker de frietjes weg als ik uiteten en leerde slimme en verantwoorde keuzes te maken. Binnen 6 weken was ik weer 5 kilo kwijt.

Ondertussen was ik mijn Instagram en blog ook gestart en besloot alles wat ik deed op foto en in een soort dagboek vorm vast te leggen. Dit om mezelf een stok achter de deur te geven en in de hoop dat ik anderen misschien ook kon helpen met hun gezonde lifestyle, door recepten en oefeningen te delen.

Ik zag alleen alle zwakke punten

Ik leerde steeds meer over voeding en fitness en begon zware krachttraining leuk te vinden en met voedingsschema’s te werken. Ik starte ondertussen mijn eigen personal coaching -en training bedrijf om andere mensen ook te helpen. Ik bleef zelf ook nog 6 a 7 keer per week trainen en at alleen nog maar volgens schema’s, ik was tenslotte mijn eigen visite kaartje als personaltrainer toch? Mijn vetpercentage bleef dalen en mijn spiermassa kwam aan. Ik kreeg een ontzettend mooi lichaam, woog tussen de 63 en 65kg, maar was nog steeds nooit tevreden. Mijn “gezonde levensstijl” begon een soort obsessie te worden. Als ik iets ongezonds had gegeten, strafte ik mezelf door een extra training in te plannen of 40 minuten cardio te doen. Waar anderen mij zagen als een voorbeeld (op instagram), een sterke vrouw met een perfect strak lichaam, zag ik alleen mijn zwakke punten en iemand die non-stop faalde.

Na 1,5 jaar besloot ik een bikini fitness wedstrijd mee te doen. Waarom? Ik wilde leren om vrouwen ook naar een wedstrijd toe te begeleiden, wilde zien hoe ver ik mezelf kon pushen en stiekem, hoopte ik eindelijk het lichaam te krijgen wat ik zo graag wilde.

Mijn probleem was niet fysiek, maar mentaal

Ik ging een helse voorbereiding in, binnen 10 weken moest ik van een lichaam met 18% lichaamsvet, naar een lichaam met 9 a 10% vet. Het was zwaar, maar het lukte, echter tegen het einde van het proces, toen ik nog maar 56kg woog en 9% lichaamsvet had, besefte ik me dat ik nog steeds niet tevreden was met mezelf. Ik vond mezelf nog steeds niet mooi of aantrekkelijk. Langzaamaan werd ik me bewust, dat mijn probleem niet fysiek, maar mentaal was.

Ik wilde delen wat ik zelf geleerd had, hoe het absoluut niet moet, maar vooral ook hoe het dan wel moet!

 

Zelfacceptatie en bodypositivity

Na mijn wedstrijd kwam ik binnen 4 weken weer 10 kg aan. Mijn lichaam was volledig uit balans. Ik had mijn lichaam 3 maanden lang uitgehongerd en de wedstrijdvoorbereiding had mijn gehele lichaam ontregeld. Ik vond het mentaal heel moeilijk om dit te accepteren en mijn lichaam de ruimte te geven om zijn balans terug te vinden. Maar ik probeerde het wel. ik ging lezen over mindfulness, zelfacceptatie en bodypositivity. Daarnaast ging ik opzoek naar meer info over gezond eten. Ik wilde stoppen met voedingsschema’s en diëten. Ik wilde leren hoe ik op een gebalanceerde manier om kon gaan en gewoon “gezond” en vooral ook, gelukkig kon leven. En tijdens deze zoektocht is Freshhh ontstaan.

Wedstrijd – 6 maanden later – nu

Freshhh

Na een tijdje kwam ik in contact met Joris en Michel (co-founders Freshhh), deelde mijn verhaal en mijn idee om van mijn blog een online-magazine te maken. Ik wilde nog meer andere mensen helpen met hun gezonde en gelukkige lifestyle. Ik wilde delen wat ik zelf geleerd had, hoe het absoluut niet moet, maar vooral ook hoe het dan wel moet! Mensen inspireren en leren een middenweg te vinden tussen een ongezonde levensstijl en een TE gezonde levensstijl. Joris en Michel stonden volledig achter mijn verhaal en waar ik eerst alleen langskwam voor advies, werd het een ongelofelijk toffe samenwerking. Samen gingen we zitten om te sparren, ideeën, concepten en een design te bedenken. Uiteindelijk ontstond na een rollercoaster van 3 jaar, 1 maart 2017, op mijn 24ste verjaardag, Freshhh.

“Freshhh”, hét online magazine voor een gebalanceerd, gezond en gelukkig leven.

Meer weten over mijn verleden en verhaal? In maart deelde ik HIER mijn uitgebreide transformatie verhaal.

Volg Jip ook op Instagram: @JipIsabel


Header foto door: Marit Lemmens Photography


Meer van Jip?

 

Dus… alle succesvolle mensen hebben een ochtendroutine? – Column

Faalangst? Ga maar gewoon een keer op je bek, daar leer je van! – Column

Dat verstoorde schoonheidsideaal, kunnen we dat óók weg photoshoppen? – Column