Pas op! Onderzoekers zeggen dat het kippenvlees in onze supermarkten veelbacteriën bevatten! Uit een aantal testen is gebleken dat veel van onze kip in de supermarkt resistente bacteriën bevatten. Onze kip in de supermarkten bevatten bacteriën die ongevoelig blijven voor de antibiotica.


Besmet

De onderzoekers van het Amphia ziekenhuis in Breda hebben een klein onderzoek gedaan, maar eisen nu dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verder onderzoek gaat doen.  Door dit onderzoek zijn ze er achter gekomen dat bijna een kwart van het kippenvlees een bacterie bevat. Ook rundvlees en varkensvlees zijn besmet, maar in vele mindere maten. Dit is de ESBL-bacterie. Deze zijn resistent tegen verschillende soorten antibiotica

Bacterie in stallen

Meestal zijn de bacteriën die in de stallen voorkomen voor mensen niet onschuldig. Maar helaas vrezen de wetenschappers dat verzwakte mensen via het vlees toch ziek kunnen worden van deze bacterie. Ze kunnen erdoor een infectie oplopen, die alleen te behandelen is met een antibiotica infuus.

ESBL-Bacterie

De ESBL-Bacterie is een bacterie die ervoor zorgt dat antibiotica niet kan helpen als je ziek wordt. Deze bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen. Helaas is hij wel gevaarlijk voor kwetsbare groepen en dan kunnen ze zelfs zeer gevaarlijk zijn. Bij kwetsbare groepen moet je denken aan, kinderen tot 5 jaar, zwangere vrouwen en zieke mensen met een lage weerstand. Je kunt het risico op besmetting met de ESBL-bacterie enorm verkleinen door het vlees op een goede, hygiënische manier klaar te maken en te bewaren. Je moet het vlees altijd goed gekoeld bewaren. Hiermee verminder je de groei van de schadelijke bacteriën.

Geen gevaar

Gelukkig voor ons is in Nederland deze resistente bacterie nog geen acuut gevaar, omdat anderen antibiotica nog wel voldoende werken. Het onderzoek is al opgezet in 2015, maar de resultaten zijn pas vorige maand uitgekomen. Dit betekent niet dat de Nederlandse pluimveehouderij massaal hun dieren met antibiotica behandelen, Nederland zit namelijk bij de lage gebruikers. Wel moet je oppassen in Duitsland, zij gebruiken wel veel colistine. Ook in Spanje en Italië moet je uitkijken, zij gebruiken er ook enorm veel en daar beginnen de alarmbellen al te rinkelen!


Lees ook:

Shocking! Deze alledaagse dingen hebben enorme invloed op je hormonen

Heeft die avocado misschien iets te maken met je darmproblemen?

Gezondheidsexperts waarschuwen: Stop met het eten van Tilapia