Zelfs de meest stabiele en harmonieuze stelletjes kunnen bij elkaar het bloed onder de nagels vandaan halen. Het is ook niet niks, een relatie onderhouden. Hoeveel je ook op elkaar lijkt of hoezeer je ook op een gelijke lijn zit, er zullen altijd momenten van discussie en onenigheid zijn. Zeker wanneer je samenwoont, je bijna 24/7 op elkaars lip zit (op vakantie bijvoorbeeld) en ook nog eens een stressvolle en drukke baan en/of jengelende kinderen hebt om rekening mee te houden. Nee, een relatie is niet niks, het is veel werk, maar tegelijkertijd is liefde ook het mooiste wat er is. De verliefdheid, de passie, het genieten van elkaar, het maken van herinneren en het samen groeien, ja dat werken hebben we er wel voor over! Maar wat moet je doen als blijkt dat die pure, spannende en onvoorspelbare relatie, verandert in saai, voorspelbaar en passieloos? Die welbekende sleur. Elk stel is anders en wat werkt voor het ene koppel werkt niet voor het andere.

Ondanks dat gaven we je de vorige keer de eerste tips die je helpen je relatie gezond te houden en elkaar niet als vanzelfsprekend te gaan zien. In dit artikelen de 5 vervolg tips.

Vind hier de eerste 5 tips voor een spannende en gezonde relatie.

Zo houden jullie je relatie spannend en gezond (en voorkom je die sleur)


Blijf communiceren over wat jullie bezighoudt.

Als je beide in een relatie een heel ander soort leven leidt, kan dit er voor zorgen dat je ontzettend langs elkaar heen gaat leven of zorgt het voor scheefgroei in de relatie. Kleine misverstanden en onwetendheid kunnen ontstaan. Zodra jullie niet meer delen wat jullie dagelijks bezighoudt, kan er een emotionele afstand ontstaan. Juist door te praten over wat je bezighoudt, waarover je gestrest bent of waarom je zo druk bent, kun je irritaties voorkomen. Zo begrijpt de ander beter waarom je erg laat thuis was. Waarom je de afwas niet hebt kunnen doen, waarom je wat prikkelbaar bent en zo ontstaat er wederzijds begrip. Check dus regelmatig waar de ander mee bezig is of wat er in je partner omgaat. Zo blijven jullie op hetzelfde level zitten.

Relatie ritueeltjes

Wij mensen houden van rituelen. Waarom? Omdat het ons het gevoel geeft dat we deel uitmaken van een groter geheel, zoals je familie, je vriendengroep óf je liefdesrelatie. Rituelen en gezamenlijke herinneringen, versterken dan ook het wij-gevoel.  Houd daarom de belangrijke data, tradities en rituelen die jullie samen hebben, in stand. We bedoelen niet alleen de grote tradities, zoals het vieren van jullie “anniversary”, maar ook de kleinere ritueeltjes. Zoals het altijd samen kijken een bepaalde serie op woensdag. Of het samen dineren en bespreken van de dag. Het zondagse ontbijt op bed, date night of seks in de duinen. Dit soort rituelen scheppen vaak ook een mooie gelegenheid om elkaar opnieuw even het hof te maken.

Probeer aantrekkelijk te blijven voor elkaar

Je ziet het erg vaak. Zodra 2 mensen officieel bij elkaar zijn, laten ze zichzelf verslonzen. De comfortabele kleding komt uit de kast, komen misschien wat pondjes aan, geven minder om hun uiterlijke verschijning. Alsof het officieel vastleggen van de relatie je het recht geeft om jezelf fysiek te verwaarlozen. ja, voor wie moet ik nu nog aantrekkelijk zijn? Wil je echter niet in een sleur komen, is het verstandig om je partner af en toe te verrassen, en nee, niet door je nu eens een keer wél te wassen. Nee, door jezelf weer eens mooi aan te kleden, op te maken en je partner weer opnieuw te veroveren.

Geen verwijten

Vaak focussen we ons alleen maar op de dingen in onze relatie die niet lekker gaan. Want alles wat wél goed gaat, wordt eigenlijk gewoon als vanzelfsprekend gezien. Bij elke misstap, elke fout of elk klein irritatie punt moet je er iets van zeggen en dit gaat vooral vaak op een zeurende toon. Om dit uit de weg te gaan is het belangrijk om de communicatie constructief te houden. What goes around, comes around. Als je gaat zeuren en klagen tegen de ander, of het verwijten van een ander, zorgt ervoor dat je hetzelfde terug krijgt. Het uiten van een vraag of wens maakt het de ander echter makkelijker om positief te reageren. “Ik zou het heel fijn vinden als je de volgende even de vaatwasser uitruimt als je thuis komt,” klinkt heel anders dan: “Ik wordt er schijt ziek van dat je nooit wat uitvoert in huis.”

Jaloezie

Een gezonde dosis jaloezie in een relatie is goed. Het geeft je een goed gevoel als je partner een beetje jaloers is als jij met een knappe man of vrouw staat te praten. Zo weet je dat je partner nog geïnteresseerd in je is en zorgt voor een exclusieve band. Teveel jaloezie is echter heel erg vervelend. Het kan de relatie verzuren. Zeker als een van jullie constant bevestiging nodig heeft, en de ander gaat controleren. Van jaloezie kom je helaas niet zo gemakkelijk af. Toch, als er objectief gezien geen redenen zijn om jouw partner níet te vertrouwen. Want dan kun je jezelf beter afvragen hoe serieus je je eigen jaloezie moet nemen. De beste manier om er mee om te gaan, is om het af en toe met je partner eerlijk te bespreken. Echter is het niet de taak van je partner om jou steeds gerust te stellen als jij weer eens onzeker bent. Dat werkt averechts. Dat is zowel voor je partner als jezelf uitputtend. Bovendien: je kunt pas van een ander houden als je daar allebei voldoende ruimte en vrijheid voor hebt.

Lees hier waarom seks in de ochtend goed is voor je relatie én je gezondheid.