Behoor jij tot de mensen die een hekel hebben aan stukjes in het eten? Vind je yoghurt en ander voedsel veel lekkerder zonder de brokjes? Veel mensen kunnen dat niet begrijpen en vinden het maar kinderachtig. Maar er is eindelijk naar jullie geluisterd. Er is namelijk wetenschappelijk bewezen dat je geen aanstelleritis hebt. De verklaring zit hem niet in het kinderachtige gedrag maar in de structuur van het voedsel.


Structuur en smaak

De structuur van voedsel is even belangrijk als je smaak, dit blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse Duke Medical Center. Een pak koekjes die al een paar weken open ligt, een zacht geworden wortel, een melige appel, wie er even over nadenkt beseft dat ook de structuur van eten even belangrijk is van de smaak ervan. Sterker nog: Zonder structuur is het veel moeilijker om te identificeren wat er precies op je tong ligt.

Onderzoek

Een studie van het Amerikaanse Duke Medical Center liet proefpersonen blind proeven van gepureerde papjes van groente, vis en vlees. Slecht 40% van de gevallen konden ze raden wat ze aan het eten waren. De structuur is dus even belangrijk als smaak. Het verklaart ook waarom kinderen hun neus ophalen voor stukjes in het eten, maar zelf volwassenen kunnen dit nog steeds niet lekker vinden.

Moeilijk eten

De theorie van de Pools-Amerikaanse voedselwetenschapper Alina Szczesniak, klinkt weer heel anders. ‘We willen het voedsel in onze mond makkelijk kunnen controleren. Krijgen we eten met een moeilijke textuur op ons bord, dan zijn we bang om te stikken of te kokhalzen. Ook zijn we bezig met hoe we eten, je wilt liever niet aan tafel beginnen met hoesten of dingen uit de mond laten vallen. Daarom willen we ‘moeilijk eten’ liever onbewust laten staan.

Lees ook

Waarom sommige mensen niet houden van stukjes in het eten

Ben jij verslaafd aan koffie? Dit zijn de signalen

Waarom sommige mensen niet houden van stukjes in het eten

Waarom sommige mensen niet houden van stukjes in het eten