Wil je je eigen eten verbouwen of zoek je puur een nieuwe hobby? Een moestuin beginnen kan tegenwoordig bijna overal. Van je tuin tot aan je balkon. Naast dat het er super leuk uitziet en het natuurlijk ook super leuk als met  je eigen verbouwde kruiden of groenten, een maaltijd op tafel kan zetten! Om je een klein handje te helpen, delen we hier een stappen plan om je eigen moestuintje te beginnen.

Wat verwacht je van beginnen met een moestuin?

Wil je alleen maar eten van eigen oogst of zoek je puur een nieuwe hobby? Moestuinieren is een “hobby” die veel tijd kan kosten.  Zelf experimenteren is echter wel de beste manier om erachter te komen wat werkt en wat ook niet. Het kan soms een beetje frustrerend zijn als het niet helemaal wilt lukken dus houd er rekening mee dat je moet volhouden en serieus wat tijd moet besteden. Het is slim om voordat je begint een beetje extra kennis op te doen over bepaalde onderwerpen. Denk hierbij aan het “dieven van tomaten” en het “verspenen van sla”.

Check je locatie en de mogelijkheden voor een moestuin

Het is verstandig eerst te bekijken hoeveel ruimte je hebt en wat de condities zijn op deze plekken. Het wordt nu lekkerder weer dus weer wat meer zon, maar naast zon is een plekje met niet teveel wind ook belangrijk. Dat kan een blinde muur zijn, de reling van je balkon, een geveltuin of het platte dak van je keuken. Mocht je niet zoveel ruimte buiten hebben, kun je Paprikaplantjes en kruiden ook lekker in een zonnige vensterbank met voldoende water zetten.Je zou in de winter zelfs binnen  kunnen beginnen met kleine potjes of een minikasje voor het opkweken van tomatenplantjes.

Heb je verder echt heel weinig zon op je balkon? Geen nood, met een beetje licht kun je nog steeds genoeg kruiden kweken en groente verbouwen. Tuinadvies.nl heeft daar een artikel over geschreven.

Denk na over de presentatie en grond voor je moestuin

Wil je alles voor je moestuin zelf maken of toch alles kopen? Je kan bijvoorbeeld je tuintje in emmers maken, in speciale bakken op een tuintafel, of bakken voor aan je balkon? Of je kunt zelf een stukje grond inrichten.  Met een beetje creativiteit is alles mogelijk. Als je dat besloten hebt is het ook belangrijk dat je bepaald wat voor pot-grond je gebruikt.  Wil je het echt goed aanpakken, kies dan voor biologische potgrond. Dit kun je in de winkel halen of zelf maken met compost en tuinaarde.

Tijd om te zaaien en het weer in de gaten te houden

Tot half mei kan in principe alles nog kapot vriezen. Heb je echter je plantjes in een kasje of andere goed beschermde moestuin, kun je in februari al beginnen. Bij het inzaaien zelf is het verstandig om genoeg ruimte tussen de zaden te houden. De planten hebben hierdoor genoeg ruimte om te groeien. Ook is het verstandig om op te letten hoe groot de planten worden, je wilt niet dat planten elkaar gaan overschaduwen. Tip: Grootbladige planten kun je beter aan de randen van je moestuintje plaatsen.

Beginnen je plantjes eindelijk te groeien? Bescherm ze dan goed bij worst en stortregens. Vergeet ze geen water te geven in de drogere periodes en zoek uit wat er per plantje nodig is om ze goed te laten groeien. Sommige planten moetje geregeld snoeien en je tomaten planten moet je bijv. dieven.

Oogst en kook!

Zoek wat lekkere recepten voor je zelf verbouwde groenten (zoals bijvoorbeeld deze koolhydraat arme courgette bootjes) om te maken wanneer het tijd is om te oogsten! Bewaar bij het oogsten wel weer wat zaadjes uit de vruchten voor nieuwe plantjes in het volgende seizoen!