Het juiste dieet uitzoeken, een dieet dat bij je past, is met het vele aanbod, nogal lastig tegenwoordig. Daarnaast is het weten wat goed en wat minder goed voor je is, ook niet altijd even simpel. We gaan er bijvoorbeeld al snel vanuit dat voeding met een hoog vetgehalte slecht voor ons is en zoveel mogelijk vetarm eten dus goed voor ons is toch? En dat is dus een veel gemaakte fout. Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat een vetarm dieet je risico op een vroege dood kan verhogen met 25%.

Het lancet onderzoek

Het “Lancet onderzoek” controleerde meer dan 135.000 mensen uit 18 verschillende landen en ondervonden dat de personen die volgens een voedingspatroon met hoog vetgehalte aten (zowel verzadigd als onverzadigde vetten) een lager risico op (vroegtijdige) sterfte hadden (23% minder)

Tijdens de studie keken zo ook naar de inname van koolhydraten en in het bijzonder naar frisdranken en bewerkte maaltijden. Hier zagen ze een verhoogd risico van wel 28% op een vroegtijdige dood, bij de personen met een hoge inname van deze producten en voedingsstoffen.

Minder koolhydraten meer vetten

Volgens de auteur van de studie, Mahshid Dehghan van McMaster University in Canada, moeten landen waar binnen het “dieet” mensen vaak meer dan 65% van hun energie halen uit koolhydraten, hun aandacht verleggen van de voeding met veel koolhydraten naar de voeding met een hoger vetgehalte.

Balans

De studie geeft tevens aan dat het beste dieet een goede balans van beide voedingsstoffen bevat. Ook is het belangrijk om te weten dat de studie bij de aanbevelingen, het niet heeft over het verhogen van een inname van verzadigde vetten. Deze zijn namelijk bewerkt en dragen juist bij aan bijvoorbeeld hart -en vaat ziektes.

Wél proberen ze met de studie aan te tonen dat we onze angst voor vet eten los moeten laten. Vetten in avocado en noten zijn namelijk ontzettend gezond en ook deze hebben we nodig om goed te functioneren.

Onze conclusie?

Een vetarm dieet hoeft niet perse je risico op een vroege dood te verhogen, het gaat gecombineerd met een hoge (snelle) koolhydraat inname zoals suikers en vooral, bewerkt voedsel. Zoals altijd, met alles, gaat het om de balans en moet je zorgen dat je van alle voedingsstoffen genoeg binnen krijgt.


Lees ook:

Zijn noten gezond of ongezond?

Onderzoek: Dit moet je eten om je buikvet kwijt te raken

De 5 meest gevolgde en opvallende diëten van 2017