Kokosolie wordt tegenwoordig in veel recepten gebruikt. Sterker nog: sommigen mensen nemen dagelijks een eetlepel omdat het goed zou zijn voor je gezondheid. Voordat je nu meteen naar de besteklade rent: lees hieronder meer over de onderzoeksresultaten van kokosolie..

Voordat je met lepels kokosolie gaat smijten is het belangrijk om te weten hoe deze in verhouding staat tot andere vetten. Vloeibare plantaardige olie is namelijk de meest gezonde keuze. Er zijn drie soorten plantaardig vet die stollen bij kamertemperatuur: palmvet, kokosvet en cacaoboter. Ik zeg kokosvet omdat kokosolie in tropische landen, en dus bij tropische temperaturen, vloeibaar is, maar bij ons in Nederland stolt. De term kokosvet is hier dus geschikter.

Deze drie soorten vetten bevatten de meeste verzadigde vetten van alle vetten in de voeding. En verzadigde vetten staan nou niet bepaald bekend als iets wat je gezondheid bevordert..

Waarom is het dan zo populair?

Er is een groep mensen die kokosvet de hemel in prijzen vanwege de vele gezondheidsvoordelen die het zou hebben. Je zou er ziektes mee bestrijden, maar hier is helemaal geen sterk bewijs voor gevonden in onderzoeken. Wanneer je de onderzoeken leest die de voordelen weergeven zal je zien dat dit vooral studies zijn met een slechte kwaliteit, uitgevoerd in reageerbuisjes en dieren. Kokosvet is gewoon een verzadigd vet waar voorzichtig mee moet worden omgegaan, wat betreft hart- en vaatziekten en ook zeker wat betreft gewichtsverlies.  Onderzoeken die dat ondersteunen zijn bijvoorbeeld deze en deze! Ook science-based platform ‘I am a Foodie’ en voedingswetenschapper Martijn Katan bevestigen deze resultaten. Martijn Katan zegt zelfs dit:

Kokosvet eten tegen bacteriën is zoiets als whisky drinken tegen een verkoudheid. Voordat je genoeg alcohol in je lijf hebt om de verkoudheidsvirussen te doden ben je zelf dood, en datzelfde geldt voor kokosvet.

Producenten gebruiken deze slechte onderzoeken om de prijs van kokosvet op te drijven. Je koop een liter kokosvet in de supermarkt voor zo’n €20, belachelijk! Dat terwijl de inkoopprijs hiervan €1 bedraagt!

Mag ik het dan helemaal niet eten?

Natuurlijk mag jij gewoon kokosolie gebruiken! Het is heerlijk in Oosterse gerechten als smaakmaker. Maar eet het niet dagelijks en zeker niet omdat je huid er zo’n prachtige gloed van krijgt, omdat je gewicht wil verliezen of omdat het ontstekingsremmend werkt.

Lees hier nog 5 fouten die we maken bij het afvallen!