Koolhydraten, of suikers, spelen een belangrijke rol in je stofwisseling. Ze zijn de belangrijkste bron van brandstof voor het lichaam, waardoor het belangrijk is dat hier altijd genoeg van aanwezig is.

Waarom geeft een koolhydraatarm dieet resultaat?

Tegenwoordig proberen veel mensen een koolhydraatarm dieet uit en ja, dat geeft vaak snel resultaat. Waarom? Mensen denken dat zij veel vet verliezen, maar het gewichtsverlies wat jij op de weegschaal zit is vooral verloren water. Je bent daardoor minder opgeblazen en jij denkt dat je onwijs goed bezig bent omdat je wat “platter” wordt. Zodra jij weer iets meer koolhydraten gaat eten zit dit er meteen weer aan. Geen lange termijn oplossing dus!

Waarom wordt er dan altijd gezegd dat je dik wordt van koolhydraten?

De nutriënt levert net zoveel energie als eiwitten. Van 100 gram koolhydraten word je dus niet dikker dan van 100 gram eiwit. Je wordt alleen dikker als je meer calorieën eet dan je dagelijks nodig hebt. Eiwitrijke producten vullen vaak beter en daardoor eet je er minder van. Koolhydraatrijke producten hebben een hoge caloriedichtheid. Dit betekent dat zij veel energie/calorieën bevatten per volume-eenheid. De calorieën tikken daardoor, vaak ongemerkt, sneller aan bij het eten van carbs.

Koolhydraten zijn juist essentieel!

Je hersenen functioneren alleen op koolhydraten. Wanneer je te weinig van deze groep macronutriënten binnenkrijgt zal je dat dus ook merken aan je hersenfunctie. De voedingsstof is tevens ook belangrijk voor je spiergroei. Zelfs als je genoeg eiwitten eet, heb je ook koolhydraten nodig voor de aanmaak van spieren. Zeker voor sporters is het dus belangrijk om niet te laag in je koolhydraten te zitten!

Wanneer je niet sport kun je wat minder koolhydraten nemen, maar het is niet verstandig ze helemaal te schrappen omdat je dan een tekort aan vitamines en vezels oploopt. Ook worden er in deze situatie ketogenen geproduceerd. Dit is een lichaamseigen gifstof. Dit zorgt voor overbelasting van je lever, spierafbraak en vieze ademgeur (aceton).

Zit dus niet te laag in je koolhydraten, maar ook niet te hoog! Te weinig zorgt voor vitaminedeficiënties en orgaanschade en bij een te veel loop je sneller risico om boven je caloriebehoefte te komen.

Denk je dat je toch te veel koolhydraten binnenkrijgt?

Dan kunnen deze heerlijke koolhydraatarme ontbijtjes je helpen!

Zit je goed qua koolhydraten? Dan hebben we ook genoeg recepten mét koolhydraten voor je klaarstaan!

Denk bijvoorbeeld aan deze lekkere homemade couscous!