Ben je vaak in de sportschool te vinden? Dan heb je vast wel eens van creatine gehoord! Het zou je sportprestaties helpen te verbeteren, maar wat is het nou eigenlijk precies? Wat zijn de bijwerkingen? En is het alleen voor krachtsporters?

Wat is creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof, maar komt ook voor in dierlijke producten. Sporters die dus vegetarisch of veganistisch zijn hebben een lagere voorraad van creatine. Het is een onderdeel van creatinefosfaat. Een energierijke stof die een deeltje van zichzelf kan afstaan aan het afgebroken ATP waardoor er weer een energierijke verbinding ontstaat. Het ATP-CP systeem betekent eigenlijk niets meer dan “zonder zuurstof”.

Is het alleen voor krachtsporters?

Creatine is niet alleen voor krachtsporters, maar kan nuttig zijn voor alle sporters die krachtinspanningen leveren zoals, sprinters, gewichtheffers en bijvoorbeeld bij teamsporten als hockey waarbij herhaaldelijk sprints worden gemaakt. Bij sporters die veel krachttraining doen kan creatine helpen bij het ontwikkelen en vergroten van de spiermassa. Creatine is minder geschikt voor duur sporters, omdat zij geen korte inspanning leveren. Zij leveren een langdurige inspanning, waardoor ze een heel ander energiesysteem gebruiken.

Wat zijn de bijwerkingen?

Het is belangrijk om creatine met voldoende water in te nemen. Hierdoor wordt de kans op buikkrampen en misselijkheid verkleint. Creatine kan er ook voor zorgen dat je extra vocht vasthoudt wat niet altijd even handig is. Het kan een nuttige stof zijn, maar kent responders en non-responders. Maar hoe weet je dan of je een responder bent? Als het effect voelbaar is en het creatine gehalte in de spier toeneemt zal hierdoor je gewicht wat toenemen.

Kun je het langdurig gebruiken?

Een veelgestelde vraag is of creatine aanmaak afneemt bij langdurig gebruik. Dit is niet het geval. Je kunt het zowel kort- als langdurig gebruiken, zonder dat je lichaamseigen creatine wordt geremd. Het is geen wondermiddel voor iedereen, dus vraag vooral advies (bij een sportdiëtist) of het nuttig is voor jou om te gebruiken.


Lees ook:

Extra eiwitten eten na het sporten, helpt het echt?

Hoeveel eiwitten heb je nou eigenlijk echt nodig?

Waarom je lichaam magnesium nodig heeft en hoe je een tekort kunt aanvullen.