Ritalin, het medicijn dat wordt gebruikt door mensen met ADHD. Je hoort vaak verhalen over dit medicijn en het is de afgelopen tijd vaker in het nieuws gekomen. De afgelopen paar maanden werd vooral duidelijk dat veel studenten het gebruiken om zich beter te kunnen concentreren. Ritalin is alleen verkrijgbaar met een doktersrecept,  dus hoe komen ze dan aan het medicijn? Dit meestal door het medicijn van hun mede studenten, die wel zo’n recept hebben, te gebruiken. Zelfs online kun je voor een paar euro een stripje pillen kopen. Maar wat zijn de effecten van dit medicijn eigenlijk op ons?


Verslaving

Het lijkt zo makkelijk. Je raakt een beetje achter met je studie, het examen komt eraan en je moet je er op voorbereiden. Je wilt laat opblijven voor een kans op slagen, maar hoe houd je dat vol? Ritalin! Sommige studenten malen het goedje en snuiven het zoals cocaïne om het sneller op te kunnen nemen. Net zoals bij cocaïne wordt het alerte gevoel onvermijdelijk gevolgd door het instorten. Een gevoel van oververmoeidheid, depressie en verlaagde werkzaamheden. Het gebeurt steeds vaker dat leerlingen Ritalin gebruiken om zich te kunnen concentreren op hun school werk. Lekker makkelijk denken ze vaak, maar toch kan het echt heel erg gevaarlijk zijn! Het is namelijk erg verslavend. Jongeren die het medicijn gebruiken zonder voorschrift van een dokter, merken vaak een toename van de hartslag en voelen geen vermoeidheid. In hogere doseringen kunnen de effecten zelf lijken op die van amfetamine.

Reactie van hersenen bij kinderen

Kinderen met ADHD gebruiken ook Ritalin. Na een onderzoek schijnt dit een ander effect op de hersenen te hebben dan bij volwassenen. Het lijkt erop dat Ritalin de werking van de hersenen bij kinderen voorgoed verandert, ook als ze gestopt zijn met het gebruiken van de medicijn. Dit onderzoek is gedaan door het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. In het onderzoek werden de hersenen van volwassenen en kinderen onderzocht in een MRI-scan. Deze scans werden gemaakt tijdens het gebruik van Ritalin en ook nadat ze gestopt waren met het medicijn. Bij volwassenen waren de effecten van Ritalin verdwenen, maar bij kinderen was dit een ander verhaal. Bij de kinderen waren nog steeds verhoogde aanwezigheid van dopamine aanwezig. Dit is het stofje dat vrijkomt in de hersenen bij gebruik van het medicijn.

De gevolgen op langere termijn zijn nog onduidelijk. De kinderen zullen op latere leeftijd nog een keer worden getest. De onderzoekers vinden wel dat er zorgvuldiger moet worden omgegaan met het gebruik van Ritalin bij kinderen. Er moet dus eerst meer duidelijkheid komen over dit medicijn!


Lees ook:

Deze muziek helpt tijdens het slapen en bij stress momenten!

5 kruiden die je immuunsysteem versterken!

Dít doet Ibuprofen met je lichaam (en het is níet oké!)