Toen ik in Barcelona was, kregen we in een van de leuke en healthy hotspots deze witte soep voorgeschoteld. Nog nooit had ik gehoord van ajo blanco en was eigenlijk wel een beetje gek om een koude witte soep voor je neus te krijgen. Maar ik nam een hap en was meteen verkocht. De ajo blanco was zo lekker en verfrissend. Ik heb meteen opgezocht wat voor een soep het was en het bleek van amandelen en knoflook gemaakt te zijn. Zodra ik thuis was, wilde ik de soep meteen zelf proberen te maken en natuurlijk kan ik het recept jullie niet onthouden. Dus bij deze, probeer eens iets nieuws!

Bereiding Ajo blanco

  1. Pak een mengkom en vul deze met was water met ijs.
  2. Snijd of scheur het brood in stukken en leg ze in het water.
  3. Pak de keukenmachine en doe hier de amandelen en knoflook in. Laat de machine draaien tot het een glad geheel is geworden.
  4. Voeg vervolgen 100ml van het ijswater toe aan de pasta in de keukenmachine en laat deze langzaam draaien tot de pasta een stuk vloeibaarder is geworden.
  5. Knijp vervolgens zoveel mogelijk water uit het brood. Meng het brood nu op de pulseer stand door de pasta.
  6. Meng ook beetje bij beetje de olijfolie hier doorheen.
  7. Voeg vervolgens de azijn toe.
  8. Nu voeg je telkens een klein beetje ijswater toe tot de soep zo dik is als een gazpacho of slagroom. (of hoe dik je hem zelf wilt)
  9. Breng vervolgens op smaak met peper en zout en voeg eventueel naar smaak nog wat azijn toe.
  10. Pak een pan of kom en zeef de soep hierin, zet vervolgens nog een aantal uren in de koelkast.
  11. Voordat je de soep serveert, snijd je de kersen doormidden en leg je wat granaatappel op de bodem van de kommetjes.
  12. Schenk vervolgens je de soep eroverheen en top met de stukjes kers en eventueel nog een paar drupjes olijfolie.

Eet smakelijk!

Tip: Wil je echt uitpakken en een prachtig voorgerecht op tafel zetten? Haal wat mooie gekleurde eetbare bloemen in huis om de soep mee te toppen.


Probeer ook:

Courgette gazpacho met munt en limoen

Gazpacho, een heerlijk fris voorafje tijdens deze zomerse dagen

Broccoli soep met geitenkaas