Regelmatig lopen we tegen lekkere zoete aardappelfriet recepten aan. Maar ook wij kennen het probleem van het ‘niet zo heel knapperig worden’ van deze heerlijke stengels. Dus we gingen op onderzoek uit en probeerden een aantal manieren om ze wél knapperig te krijgen. Of in ieder geval, een stuk knapperiger dan die slappe softe sprieten die vaak de oven uit komen, want eerlijk is eerlijk, frietjes horen van buiten gewoon krokant te zijn.

Bereiding zoete aardappelfriet

  1. Haal je bakplaat uit de oven en verwarm de oven voor op 230 graden. Een heteluchtoven mag ongeveer 10 graden kouder staan.
  2. Schil de zoete aardappels niet en week ze niet! Mochten ze vochtig zijn, dep ze dan droog met keukenpapier
  3. Snijd de aardappels vervolgens in dunne frieten, hoe dunner, hoe knapperiger!
  4. Pak een mengkom en mix hier de frieten in met de zonnebloemolie, komijn, paprikapoeder, chilivlokken, zout, peper en een beetje citroensap.
  5. Mix, schud, hussel alles goed door elkaar. Je wilt dat alle frieten goed bedekt zijn met de olie.
  6. Bekleed de bakplaat (geen ovenschotel) met bakpapier en spreid de frietjes uit over de bakplaat.
  7. Zorg dat de frietjes niet op elkaar liggen, maar allemaal ruimte hebben.
  8. Schuif de bakplaat in de oven en bak de frietjes 20-30 minuten.
  9. Hussel / keer de frieten minimaal 2 keer om tijdens het bakken. Hierdoor worden ze écht knapperiger.
  10. De frietjes zijn klaar als ze mooi bruin zijn.

Waardoor worden ze nu knapperiger?

  • We gebruiken zonnebloemolie i.p.v. olijfolie
  • We behouden de schil.
  • We snijden ze in dunne frietjes.
  • We weken de aardappels niet van te voren.
  • We mixen de frieten in een mengkom met olie zodat alle frieten genoeg olie hebben.
  • We bakken ze op een hoge temperatuur.
  • We gebruiken een bakplaat i.p.v. ovenschotel
  • We keren de frieten 2 á 3 keer terwijl ze bakken.

Lukt het nóg niet? Dan is het slim om ze van te voren in zonnebloem olie in de pan aan te bakken en daarna 20 in de oven te doen.


Eet de zoete aardappelfrieten met:

Knapperige vegetarische veggie nuggets

Simpele gegrilde zalm met pesto

Healthy homemade falafel (vegetarisch)

Zalmkroketjes uit de oven