Ben jij iemand die het liefste elke dag je sportkleding aantrekt en helemaal happy wordt van een fijne work out? Helemaal als je wilt afvallen of sterker en fitter wilt worden is de verleiding goot om elke dag te gaan sporten. Te veel sporten kan juist ook averechts werken, net als met alles waar ‘te’ voor staat…. Je hebt ook een rustdag nodig. Waarom? Dat leggen we in dit artikel uit.


Waarom een rustdag inlassen?

Wist jij dat je van te veel sporten oververmoeid kunt raken? Het is daarom belangrijk om regelmatig een rustdag in te lassen. Je hebt een beperkt engergielevel op een dag. Wanneer je voor een langere periode meer energie verbruikt dan dat je hebt word je snel moe en chagrijnig. Bij te veel en te heftig trainen maakt je lichaam het stresshormoon cortisol aan. Dit zorgt ervoor dat je snel moe bent, je wordt chagrijnig. Daarnaast worden je spieren te veel belast (stijve spieren) en hebben niet genoeg tijd om te herstellen, omdat je de volgende dag alweer met ze bezig bent. 

Symptomen van overtraining

We gaven het hierboven al aan dat het belangrijk is om een rustdag in te lassen tijdens het sporten, omdat je je anders kunt overtrainen. Je wordt snel moe, je kunt last krijgen van slapeloosheid, depressie, prikkelbaarheid, angst en een hogere bloeddruk. Hoe vaker je traint, hoe groter de kans is dat je een blessure oploopt.

Actieve rustdagen in je trainingsschema toevoegen

Ook al ben je een sporty spice en sta je het liefst elke dag in de sportschool, plan een actieve rustdag in je trainingsschema. Met een actieve rustdag bedoelen we dat je bijvoorbeeld een yogales doet voor je flexibiliteit of alleen een korte work-out voor je buikspieren. Of ga zwemmen, fietsen of wandelen. Je bent toch lekker actief bezig maar hebt wel een rustdag ingebouwd.

Het is dus niet verstandig om iedere dag te sporten, neem voldoende rust door middel van een rustdag en zorg dat je lichaam goed herstelt.

rustdag sporten
PHOTO BY GETTY

Tip: 6 dingen die je na elke workout moet doen

Lees ook

Waarom je lichaam een rustdag nodig heeft als je veel sport

de 'Sleeping Swan' voor een goede stretch en het openen van de heupen

Waarom je lichaam een rustdag nodig heeft als je veel sport

5 Yin Yoga slaapoefeningen voor een betere nachtrust

Waarom je lichaam een rustdag nodig heeft als je veel sport

Stijve spieren: deze dagelijkse stretch routine helpt je spieren ontspannen