Je hebt een keukenmachine aangeschaft maar eigenlijk gebruik je alleen het snijmes.. herkenbaar? Vaak vergeten we eigenlijk hoe handig de keukenmachine is en hoe simpel we hele mooie gerechten ermee op tafel kunnen zetten. Zonder dat je je handleiding erbij hoeft te pakken (lees: zoeken in de berg met boekjes die je ooit ergens achterin een kastje hebt gemikt) en dat grote boek helemaal door moet bladeren, hebben wij de basis functies even voor je op een rijtje gezet!

Foto: philips.nl

Van links naar rechts, bovenste rij

1. Deegmes

Functie: kneden (taart, boord, pizzadeeg)

Voor dik (gist)deeg gebruik je bij voorkeur het deegmes. Een mes dat breder is dan het snijmes en minder scherp. Het dikke deeg rekt door dit mes uit in de mengkom en sneed het zo stukje bij beetje. Je kunt het dus gebruiken voor verschillende soorten deeg, zoals bijvoorbeeld pizzadeeg, brooddeeg of het maken van cake en taart.

Ideaal om dit pizzadeeg van speltmeel te kneden.

2. Snijmes

Functie: Hakken, snijden

Het snijmes is geschikt voor, ja logisch, het hakken en snijden van groenten zoals bijvoorbeeld broccoli of bloemkool. Maar je kunt het ook gebruiken voor het mixen van bijvoorbeeld wat dikker beslag zoals pannenkoeken mix of een koekjesdeeg met veelboter en suiker.  Je kunt dit mes ook gebruiken voor het maken van tonijn salade, salsa of huisgemaakte pesto.

Zo maak je bijvoorbeeld heel easy een bloemkool pizza bodem!

3. Klopper

Functie kloppen (slagroom, eiwit)

Ideaal voor het opkloppen van eiwitten en (slag)room. Per merk verschilt het uiterlijk van de klopper. Wel werken ze allemaal hetzelfde. Ze kloppen namelijk gemakkelijk lucht bij de eiwitten of room en hierdoor kun je makkelijk zelf slagroom of bijvoorbeeld schuimpjes maken.

Van links naar rechts, onderste rij

4. Rasp schijf 1

Functie: Raspen (extra fijn)

Voor het fijnere snij- en raspwerk gebruik je de snij- en raspschijven op je keueknmachien. Er bestaan verschillende schijven voor verschillende soorten rasp en snijwerk. De eerste schijf is de meest fijne schijf. Deze gebruik je voor bijvoorbeeld chocolade of kokos die je heel fijn wilt raspen om over toetjes heel te strooien of in bak recepten te gebruiken.

Met kokosrasp en maar 1 ander ingrediënt maak je bijvoorbeeld deze heerlijke suikervrije kokosmakronen!

5. Rasp schijf 2

Functie: Raspen (schijfjes)

Voor het fijnere snij- en raspwerk gebruik je de snij- en raspschijven op je keueknmachien. Er bestaan verschillende schijven voor verschillende soorten rasp en snijwerk. De tweede schijf is de de schijf waar je plakjes mee kunt snijden. Deze gebruik je bijvoorbeeld voor plakjes komkommer, wortel, aardappel of gember.

6. Rasp schijf 3

Functie: Raspen

Voor het fijnere snij- en raspwerk gebruik je de snij- en raspschijven op je keukenmachien. Er bestaan verschillende schijven voor verschillende soorten rasp en snijwerk. De derde schijf is de de schijf waar je “sliertjes” mee kunt snijden.  Deze gebruik je bijvoorbeeld voor wortel rasp, courgette rasp of gerapste kaas!

Zo maak je bijvoorbeeld simpele en gezonde cupcakes met courgette rasp!