Met Pasen over alweer een aantal dagen staat voor vele van ons een festival op de planning. En terwijl festivals juist veel negatief aandacht krijgen met betrekking tot of het wel of niet goed is voor onze aardbol is het toch opvallend dat verduurzaming hoog staat op de prioriteitenlijst van de Nederlandse festivalindustrie. Wie hier vooral in uitblinkt is de Amsterdamse festivalorganisatie DGTL die recentelijk is bekroond tot het meest duurzame festival ter wereld.

De toekomst van festivals

DGTL Amsterdam heeft als ambitie om in 2020 het eerste volledige circulaire festival ter wereld te zijn. Terwijl ze al ver zijn als het aankomt op circulair gebied, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van CO2-uitstoot. Dit jaar hebben ze voor het eerst een online webtool gelanceerd waarmee iedereen die meewerkt en alle bezoekers van het festival hun CO2-voetafdruk kunnen bereken en compenseren.

Zero Emission

Met de ‘Zero Emission’ webtool geven artiesten, bezoekers en leveranciers hun vertreklocatie en transportmiddel aan en dan berekent het precies hoeveel CO2-uitstoot daar tegenover staat. Het registreert niet alleen alles per individu, maar ook de uitstoot van alle deelnemers van het festival bij elkaar. Met deze COz-calculator wil DGTL haar bezoekers bewust maken van hun CO2 uitstoot en dat ze manieren bedenken om dit te compenseren en de overgang naar een circulaire economie te brengen.

De webtool berekent de CO2-uitstoot van de reis naar het festival en je krijgt ook gelijk de mogelijkheid deze uitstoot te compenseren door twee verschillende projecten te ondersteunden. Zo heb je ‘Trees for All’ dat investeert in een groene en gezonde aarde en dit doen ze door wereldwijd bos aan te planten en te herstellen. Ook kun je ‘COzero’ ondersteunden waarbij CO2-emissierechten worden gekocht en volledig vernietigd.

Niet bij DGTL dit weekend maar wil je toch een bijdragen leveren? Bekijk dan even de sites van Trees for All en COzero.