(on)gezond, een rubriek waarin we van een ongezond gerecht, een gezonde versie maken. Een versie met minder calorieën, minder koolhydraten, minder vet en/óf minder suiker. Soms een combinatie van allen, soms maar 1 of 2. We vergelijken de voedingswaarden en leggen uit waarom de ene versie gezonder is dan de andere! Vandaag de Pizza Margherita!


Pizza Margherita

De Pizza Margherita is waarschijnlijk de bekendste en wordt over het algemeen het meest gegeten. Het bevat ingrediënten zoals, tomaten, mozzarella, verse basilicum, zout en olijfolie.

Iedereen heeft wel eens geen zin om te koken. En wat doe je dan? Je bestelt een pizza. Het probleem is echter dat ze het behoorlijk moeilijk maken om je voedingspatroon een beetje in de gaten te houden. Ze zijn natuurlijk super ongezond. Laten we beginnen met de diepvries pizza’s. Op het eerste gezicht lijkt hij best onschuldig. 23 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid calorieën, staat er op de verpakking. Dat kan erger toch? klopt… Tot je je beseft dat we het hier over de halve porties hebben. Wie er een eet, gaat daar dus ruim overheen. Zo’n pizza Margherita mag er dan onschuldig uitzien, maar hij bevat zo’n 228 calorieën. Anderen soorten gaan daar nog ver overheen. Een kant en klare pizza is dus verre van gezond. Vandaag hebben we voor jullie de gezonde Margherita pizza, met een gezonde bodem.


Bereiding gezonde Pizza

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
 2. Hak de bloemkool fijn met een keukenmachine tot een soort couscous.
 3. Verdeel de bloemkool korrels over een met bakpapier bedekte bakplaat.
 4. Stop dit 15 minuten in de oven.
 5. Schep de bloemkool in een propere handdoek en wring met al je kracht zoveel mogelijk vocht eruit.
 6. Schep de uitgelekte bloemkool in een kom en meng deze met havermout vlokken, Italiaanse kruiden en zout.
 7. Vorm het deeg.
 8. Maak de randjes van de bodem wat dikker.
 9. Zet de bodem weer 15 minuten in de oven en laat deze goudbruin worden.
 10. Besmeer de bodem met de tomatensaus en verdeel er de stukjes mozzarella over.
 11. Werk dit af met de schijfjes tomaat en doe de bodem opnieuw 10 minuten in de oven.
 12. Top het af met wat basilicum.

Tip: Je kunt zelf nog variëren met verschillende ingrediënten. 

Eet smakelijk!

Kcal vergelijken

Ondanks dat er meer vet te vinden is op de gezonde pizza (zijn pizzadozen betrouwbaar met hun cijfers?..) zijn het wel de vetten uit pure producten. Je kunt je pizza zo gezond of ongezond maken als je zelf wilt.

Side note: Niet elke pizza is hetzelfde, de cijfers kunnen dus nooit 100% overeenkomen. De cijfers hier zijn om je een indicatie te geven van de algemene / gemiddelde voedingswaarden.


Lees ook:

(on)gezond: Knapperige vegetarische veggie nuggets

(on)gezond: Kapsalon met zoete aardappel frietjes

(On)gezond:Vegetarische Mexicaanse nacho’s (minder calorieën, minder vet)