(on)gezond, een rubriek waarin we van een ongezond gerecht, een gezonde versie maken. Een versie met minder calorieën, minder koolhydraten, minder vet en/óf minder suiker. Soms een combinatie van allen, soms maar 1 of 2. We vergelijken de voedingswaarden en leggen uit waarom de ene versie gezonder is dan de andere! Vandaag het welbekende broodje Döner kebab!


Broodje Döner kebab

Een broodje Döner kebab. Iets wat we in Nederland allemaal wel kennen. Een echte vette hap, maar hoe slecht is het nou eigenlijk echt? De broodjes kun je in allerlei soorten vinden bijvoorbeeld met lamsvlees of schaap, maar ook kalf, kip, kalkoen, varken of rund kun je vinden. Gemiddeld bevat een broodje Döner kebab bevat duizend calorieën. Dit is de helft van wat een vrouw met een zittend leven op een dag nodig heeft. Doe je er ook nog saus bij? Dan komen er nog honderd calorieën meer bij. Ook de hoeveelheid zout is schrikbarend. Gemiddeld bevat een broodje Döner kebab 5 tot 9 gram zout. Die 9 gram is de hoeveelheid die een Nederlander gemiddeld op een dag binnenkrijgt. Dat zijn bijna vijf theelepels. Het advies is maximaal 6 gram zout per dag. Even voor de vergelijking, een zak friet bevat minder dan 1 gram zout, een broodje kroket tussen de 1 en 2 gram. Misschien vind je een broodje Döner toch te lekker om te laten staan, en daarom hebben wij voor jou een verbeterde versie.


Bereiding gezonde, vegan Döner

  1. Snijd het brood en grill deze onder een grill tot ze knapperig worden
  2. Schenk daarna een kleine beetje van de knoflooksaus in het broodje
  3. Bak ondertussen de vegetarische Döner in een pan gaar en warm
  4. Vul dan het brood voor de helft met de sla mix met een hoeveelheid naar keuze
  5. Leg dan een laagje döner over de sla mix
  6. Schenk daarna nog wat extra knoflooksaus er overheen

Tip: Wij gebruiken ‘gezonde’ knoflooksaus, maar je kunt natuurlijk ook gaan voor een vegan variant.

Eet smakelijk!

Voedingswaarde:



Lees ook:

(on)gezond : Pizza margherita

(on)gezond: Knapperige vegetarische veggie nuggets

(on)gezond : Kapsalon met zoete aardappel frietjes