Dit klassieke Italiaanse recept is het perfecte diner voor een warme zomeravond. Deze simpele spaghetti alle vongole met knoflook, pepertjes, witte wijn en peterselie staat binnen een half uurtje op tafel.


  1. Maak de kokkels schoon door ze te weken in een grote bak met water en (veel) zout. Doe dit ongeveer 20 minuten. De kokkels filteren zo alle gruis en zand er uit.
  2. Spoel ze hierna nog eens af met water om het zout er van af te spoelen.
  3. Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze. (Eventueel 2 minuten korter dan aanbevolen voor de perfecte al dente spaghettie alle vongole)
  4. Verwarm een scheutje olijfolie in een pan en fruit hierin de knoflook met de rode peper tot het zacht is maar nog niet verkleurd.
  5. Voeg de kokkels (vongole) toe aan de pan samen met de witte wijn. Doe het vuur omhoog en bedek de pan met een deksel.
  6. Schud de pan elke 20 seconden even goed op en neer. Na ongeveer 2 minuten zijn de kokkels gaar. Haal vervolgens de kokkels die nog niet zijn geopend uit de pan, doe dit ook met de lege schelpen.
  7. Giet de pasta af en bewaar een beetje van het kookvocht. Doe nu de spaghetti door het vongole mengsel en roer het er goed doorheen. Als nog niet alle spaghetti goed bedekt is kun je er een beetje extra van het kookvocht aan toe voegen.
  8. Maak de spaghetti alle vongole af met peterselie en knijp er eventueel nog wat citroensap over uit.
  9. Eet smakelijk!

Benieuwd naar meer zomerse Italiaanse recepten? Probeer dan ook eens de panzanella (Italiaanse broodsalade) of de tagliatelle met geroosterde tomaatjes en burrata