Een vast onderdeel van de Japanse keuken: dumplings (Gyoza). Als je graag naar een Japans of Chinees restaurant gaat heb je ze vast wel eens gehad. We kennen allemaal raviolli, dat eigenlijk de Italiaanse variant is van dumplings, ook hebben ze er in Polen en Rusland hun variant van (Pierogi). Vaak zijn ze gevuld met vlees of vis, maar er zijn ook hele lekkere vegetarische varianten. Wij hebben een heerlijk recept voor jullie om zelf Japanse dumplings te maken, helemaal vegetarisch!


Dit recept bestaat uit een paar stappen. Om de bereidingswijze te verduidelijken zijn instructiefilmpjes toegevoegd!

Bereidingswijze deeg

  1. Begin met het maken van het deeg, meng de bloem en de zout in een kom. Voeg water toe en roer dit goed door elkaar.
  2. Bedek nu je (schone) keukenblad met bloem en kneed het deeg met je handen (5 – 10 minuten) tot het deeg glad en zacht is.
  3. Vorm het deeg nu tot een bal en verdeel deze in 2 gelijke delen. Maak van deze 2 delen een staaf en bedek ze met huishoudfolie, laat dit 30 minuten in de koelkast staan.
  4. Bestrooi je keukenblad met bloem en verdeel de staaf in kleine ronde plakjes.
  5. Kijk hier onder de instructievideo

Bereidingswijze vulling

  1. Snijd alle groenten in kleine stukjes en verwarm een beetje olie in een grote pan.
  2. Voeg eerst de champignon, ui en de wortel toe. Bak dit 2-3 minuten tot het een licht bruine kleur krijgt. Voeg dan de prei en de Chinese kool toe. Laat dit nog ongeveer 5 minuten bakken, tot dat alle groentes zacht zijn. Voeg als het nodig is een beetje water aan de pan toe.
  3. Voeg nu de knoflook, de sojasaus, de rijstazijn en de sambal toe.
  4. Haal van het vuur en laat afkoelen.

De Gyoza vouwen

  1. Vul een deegrondje met een theelepel van de vulling, maak de randjes nat en vouw het dicht om er een dumpling van te maken. Bekijk hier onder hoe je dit precies doet.

  1. Herhaal dit tot al het deeg op is en vries nu eventueel een paar van de gyoza’s in.

De Gyoza bakken

  1. Verwarm olie in een pan op middelhoog vuur. Verspreid de Japanse dumplings over de pan en bak ze 2-3 minuten op middelhoog voor.
  2. Voeg nu 60 ml water toe, bedek de pan met een deksel en laat de gyoza nog ongeveer 7-8 minuten stomen.

Bereidingswijze saus

  1. Meng alle ingredienten bij elkaar in een klein kommetje.
  2. Besprenkel de Gyoza voor het serveren met de sesamzaadjes en de versnipperde bosui.
  3. Eet smakelijk!

Deze Gyoza (Japanse dumplings) zijn wat ons betreft het ideale borrelhapje. Ook super leuk als je een keer wat extra tijd hebt en iets nieuws uitproberen. Het is leuk om te maken en de moeite die je er insteekt is het meer dan waard!

Benieuwd naar meer recepten uit de Japanse keuken? Probeer ook eens deze vegan Japanse noedeldoep of maak je eigen home made sushi: spicy tomato tuna roll