Kombucha is een gefermenteerde ijsthee. Het is een lekker en gezond drankje dat en goede vervanger is voor alcoholische dranken of frisdrank. Het fermentatieproces wordt in gang gezet door bacteriën, dit is super goed voor onder andere je darmflora! De kombucha die je in de winkel koopt is vaak gepasteuriseerd. Hierdoor verliest het veel van de gezondheidsvoordelen. Een goed idee dus om het eens zelf te maken! Het is een interessant proces, super lekker en super gezond!


Scoby

Om Kombucha te maken heb je een scoby nodig, dit is een soort van moederkoek. Scoby staat voor een ‘symbiotic culture of bacteria and yeast’. Het is een levend organisme vol met goede bacteriën die het fermentatieproces in gang zetten. Scoby’s zijn te koop in bepaalde winkels, ook kun je er makkelijk een online te bestellen. Ook kun je iemand in je omgeving, die vaker gefermenteerde ijsthee maakt, vragen om een scoby.

Startervloeistof

Om Kombucha te maken heb je een starter vloeistof nodig, dit is een klein beetje van je vorige kombucha dat je over hebt gehouden van de vorige keer dat je het hebt gemaakt. Het beste kun je de vloeistof uit de bovenkant van de vorige  pot halen, dit bevat namelijk de meeste bacteriën. Dit zorgt ervoor dat het fermentatieproces sneller in gang komt.

Bereidingswijze voor 2 liter kombucha

 1. Kook 1,8 liter water in een pan, voeg hier de theezakjes en de suiker aan toe.
 2. Roer dit goed door elkaar zodat de suiker wordt opgenomen en laat dit 6 tot 10 minuten intrekken.
 3. Verwijder de theezakjes zonder deze uit te knijpen.
 4. Laat de thee volledig afkoelen en giet het dan in een grote glazen pot, voeg hier de scoby en de startervloeistof aan toe.
 5. Zorg er voor dat je aan de bovenkant van de pot nog minimaal 5 cm ruimte overhoudt.
 6. Dek de pot af met keukenpapier of doek, zodat de scoby kan ademen. Bind er een elastiek om heen en plak een label op de pot met de datum.
 7. Laat de pot op kamertemperatuur een tot twee weken fermenteren. Zorg er voor dat het op een donkere en droge plek staat.
 8. Na de eerste week kun je de kombucha dagelijks proeven, hoe langer je de kombucha laat staat, hoe zuurder het wordt. Als je tevreden bent kun je de kombucha in flessen gieten.
 9. Belangrijk is het om de scoby samen met 100-200 ml te bewaren voor je volgende brouwsel!
 10. Je kan de kombucha nu drinken en in de koelkast tot drie maanden bewaren.
 11. Wil je er een extra smaakje aan toevoegen? Dat kan door de kombucha nog 1-2 dagen op kamertemperatuur te laten staan met wat fruit of kruiden. Bijvoorbeeld citroen en gember.
 12. Veel plezier met fermenteren!

Benieuwd naar meer gefermenteerde producten? Lees hier ook hoe je je eigen kimchi maakt!