Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië, en zeker een van de lekkerste gerechten! Normaal bevat dit heerlijke gerecht uit West-Sumatra rundvlees, maar wist je dat je Rendang met Atjar van rodekool ook heerlijk kunt bereiden door jackfruit te gebruiken in plaats van vlees? Jackfruit is namelijk de ideale vleesvervanger! Het vruchtvlees van deze fruitsoort lijkt net op pulled pork neemt makkelijk smaken op, hierdoor kun je het goed kruiden en marineren. Op www.fairtradeoriginal.nl vind je meer info over de jackfruit!

Bereiding Rendang

  • Giet de jackfruit af, spoel het onder de kraan goed af en laat uitlekken in een vergiet
  • Snipper de ui en de knoflook. Verhit drie eetlepels zonnebloemolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de ui op laag vuur zacht. Voeg de knoflook, boemboe en overige specerijen toe en roerbak het geheel een paar minuten zodat de smaken vrijkomen
  • Voeg de jackfruit, de kokosmelk, de gedroogde paddenstoelen en het water toe en laat het geheel een uur pruttelen op zacht vuur. Hou het eerste half uur de deksel op de pan, verwijder dan, voeg de zoute en zoete ketjap toe en laat nog een half uur zachtjes koken en laat het vocht zeker tot de helft verdampen
  • Rooster de kokosrasp op laag vuur in een droge koekenpan tot hij goudbruin kleurt. Roer tussentijds met een houten lepel en pas op dat de rasp niet verbrandt
  • Voeg de rasp vlak voor het einde van de kooktijd toe aan de rendang – hou wat achter voor garnering
  • Doe voor de atjar van rodekool de azijn met de suiker en de specerijen in een pan en verwarm zodat de suiker oplost. Draai het vuur uit en laat afkoelen. Snij de rodekool in dunne repen. Giet het azijnmengsel erover, hussel door elkaar en zet weg tot gebruik
  • Serveer de rendang met witte rijst en atjar en eventueel wat fijngehakte selderij. Voila, je rendang van jackfruit is klaar

Selemat Mekan!

Lees ook

Rendang van jackfruit met Atjar van rodekool

Overheerlijke spicy sajoer boontjes met rijst

Rendang van jackfruit met Atjar van rodekool

Geniet van deze heerlijke Indonesische tofu saté