Eigenlijk is tahini een pasta van sesamzaadjes. Je kunt het gebruiken voor het maken van humus, maar ook als dressing, dip of saus is het zeker aan te raden. De kwaliteit van de tahini die je bij de toko of in de supermarkt kunt kopen is in principe prima. Wil je echter een nog gezondere versie maken kan dat met dit super simpele recept. Het enige dat een beetje tijd kost is het roosteren van de sesamzaadjes. Het roosteren van deze zaadjes is wel echt nodig want dat is wat die heerlijke smaak geeft aan de tahini. Let wel op dat je het roosteren goed in de gaten houdt want té donkere sesamzaadjes zijn absoluut niet lekker.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 C
  2. Spreid de sesamzaadjes uit op een grote bakplaat. Schuif de bakplaat in de oven en laat de sesamzaadjes roosteren tot ze lichtbruin gekleurd zijn. (15-20 minuten) Zorg dat de sesamzaadjes niet te donker worden.
  3. Zodra de zaadjes lichtbruin zijn, haal je deze uit de oven. Zet de bakplaat opzij en laat de zaadjes even afkoelen. Doe ze vervolgens in de kom van je keukenmachine. Draai de zaadjes tot een pasta en voeg er dan beetje bij beetje de olijfolie bij. Voeg zout naar smaak toe.

Tip: De tahini saus kun je nog lekkerder maken door deze in een kom te mixen met ahornsiroop en citroensap. Voeg vervolgens 3 a 4 el warm water toe om er een zachte lekker saus van te mixen.