Heb je het taarten bakken en uitgebreid koken wel een beetje gehad? Dan is zelf kefir maken misschien wel iets voor jou. Kefir is een gefermenteerd drankje met een alcoholpercentage van onder de 2%. Kefir kun je maken met melkkefirkorrels of waterkefirkorrels. Het laatste ga jij gebruiken bij dit do it yourself zelf kefir maken recept. Deze lekkere frisdrank is een stuk gezonder dan een glas cola en ook nog eens leuk om te doen, het duurt alleen wel drie dagen tot het fermentatieproces compleet is. Lees hier hoe je deze gezonde frisdrank maakt! 

Bereidingswijze zelf kefir maken

  1. Doe de fruitkefirkorrels, lichtbruine suiker, de citroenschijfjes en de rozijnen bij elkaar in een pot. Schenk hier het water bij terwijl je constant blijft roeren. Een extra paar handjes is geen overbodige luxe!
  2. Sluit de pot helemaal af zodat er geen lucht bij kan komen. Heb je geen weckpot? Dan kun je dit doen met behulp van een doekje en een elastiek zoals bij jampotten.
  3. Zet de pot op een donkere en warme plek tussen de 22 en 26 graden. Doe dit voor minimaal 24 en maximaal 48 uur.
  4. Laat om de 24 uur wat lucht ontsnappen. Je bent goed op weg als de fruitkefirkorrels bewegen en de rozijnen en de citroenschijfjes omhoog komen drijven.
  5. Proef tussendoor door een rietje erin te doen, je vinger erop te zetten en hem dan leeg te zuigen. Hoe langer de de kefir laat fermenteren hoe meer hij van zijn zoete smaak verliest.
  6. Ben je tevreden over de smaak? Dan is het tijd om te oogsten. Haal het fruit eruit en schenk de kefir met een zeef over in een glazen fles.
  7. Bewaar de kefir in de koelkast.
  8. Ben je toch niet helemaal tevreden? Dan kun je voor een tweede fermentatie gaan. Laat de fles dan 24 uur luchtdicht op kamertemperatuur staan. Dit fermentatieproces zal heel snel gaan dus laat af en toe wat gas ontsnappen. Anders heb je kans dat de druk te hoog wordt en de fles uit elkaar spat.
  9. Je kunt de fruitkefirkorrels bewaren of gelijk voor een nieuwe portie gebruiken.

Dit recept is met rozijnen en citroen, maar je kunt er jouw favoriete smaak aan toevoegen door ander fruit als smaakmaker te gebruiken. Probeer eerst dit standaard recept onder de knie te krijgen en ga dan lekker experimenten. Cheers!

Lees hier alles wat je over kefir wilt en moet weten. Wist je dat je veel meer dingen kunt fermenteren en daar lekkere dingen van kunt maken? Wil je meer weten over fermenteren in het algemeen? Lees dan dit artikel.