Gisteravond vond de bekendmaking van de winnaars van TheFork Restaurants Awards 2019 plaats. Hierbij nomineerden 31 topchefs van eigen bodem 31 nieuwe restaurants, die openden tussen januari 2018 en februari 2019 en zich (nog) geen sterrenrestaurant mogen noemen. Vervolgens was het aan de gast om zijn stem uit te brengen op hun favoriet. Wie de trotse winnaars zijn van de felbegeerde TheFork Restaurants Awards 2019? Dat lees je hieronder.
Winnaars van TheFork Restaurant Awards 2019
Welke nieuwe Nederlandse restaurants behoren bovenaan iedereens culinaire ’to visit’ list? Die vraag werd gisteravond beantwoord tijdend TheFork Restaurants Awards in Het Sieraad in Amsterdam. Onder het genot van een 4-gangendiner van chefkok Dennis Huwaë (Daalder) presenteerde bekende foodie Miljuschka Witzenhausen aan 200 genodigden de lijst van beste culinaire nieuwkomers in ons land. Eén ding werd duidelijk: lekker eten doen we in heel Nederland, én in alle prijsklassen.
Frenchie, Haarlem
Als grote winnaar kwam restaurant Frenchie in Haarlem uit de bus. Genomineerd door chef Dennis Kuipers (Vinkeles) ontving ‘de huiskamer van Haarlem’ de meeste stemmen van TheFork gebruikers. Bij Frenchie kun je de hele dag binnenlopen, van lekkere smoothies en sunny granola’s tot fijne terrines. Eigenaar en chef Tim Eleveld is goed geschoold en maakt elk gerecht kloppend. Samen met zijn vriendin Lisa Landman runt hij Frenchie nu anderhalf jaar. Met een speelse, funky kaart en fijne service kwam Frenchie terecht als grote winnaar uit de bus. Tim: “Ik ben euforisch. Je hoopt het, maar het is niet iets wat je zomaar mag verwachten. Helemaal tussen een selectie van dit soort mooie restaurants. Echt fantastisch.”
Topchefs en gasten kiezen Frenchie, Vandal en The Lemon Tree als top 3 ‘Beste Nieuwe Restaurants in Nederland’
De tweede plaats ging naar Vandal uit Rotterdam. Vandal werd door Fred Mustert van restaurant Fred flink geprezen wegens haar fusion cuisine en innovatieve benadering. Op de derde plek belandde The Lemon Tree in Deventer. Volgens Martin Kruithof (De Lindenhof) dankt deze zijn nominatie door de combinatie van service, gezelligheid en vernieuwing.
Top 10 Beste Nieuwe Restaurants van Nederland
1. Frenchie – Haarlem – Genomineerd door: Dennis Kuipers
Haarlems buurtrestaurant met een gezond, vers en funky gekruid menu.
2. Vandal – Rotterdam – Genomineerd door: Fred Mustert
Een fusie van Japanse en Mediterrane keukens in een stylish street art interieur.
3. The Lemon Tree – Deventer – Genomineerd door: Martin Kruithof
Gezellig gastronomisch direct aan de keuken.
4. Frunk – Brunssum – Genomineerd door: Michel van der Kroft
Gastronomie uit eigen kas in een huiselijke setting.
5. Kook Atelier – Den Burg (Texel) – Genomineerd door: Jef Schuur
Lokaal koken volgens de seizoenen.
6. The Green Rose – Arnhem – Genomineerd door: Mike Cornelissen
Ragfijne gerechtjes laten zien wat de natuur te bieden heeft.
7. Bar Alt – Amsterdam – Genomineerd door: Egon van Hoof
Fine dining gecombineerd met craft bieren van ’s werelds beste brouwers.
8. Fico – Utrecht – Genomineerd door: Tonny Berentsen
Wekelijks wisselende gastronomische gerechten zonder stijve etiquettes.
9. Restaurant Smink – Wolvega – Genomineerd door: Dennis van den Beld
Een verfijnde culinaire ode aan Friesland.
10. Restaurant Doyy – Eindhoven – Genomineerd door: Soenil Bahadoer
Doyy – vertaald: voldoening – doet met ’n Franse basis en Oosterse en Aziatische smaken haar naam eer aan.
De complete lijst van alle nominaties en hun beoordeling kun je vinden op TheForkRestaurantsAwards.nl.