Heb jij last van een vette huid? Maak je maar geen zorgen. Daar weten wij bij Freshhh wel raad mee! Met deze drie DIY gezichtsmaskers voor de vette huid kun jij je huid beschermen tegen talg – het spul dat je huid vet maakt en ervoor zorgt dat je poriën verstopt raken. Bovendien zijn deze maskers helemaal vrij van chemicaliën, en weet je dus echt wat je op je gezicht smeert. Ga bij voorkeur voor ingrediënten van biologische afkomst, zodat je niet onverwacht met schadelijke ingrediënten te maken krijgt. Voor we verdergaan met de maskers, hebben we het wel even kort over talg.
Talg
Talg, ook wel erg smakelijk ‘huidsmeer’ genoemd, helpt ons onze huid (en haren) gezond te houden. Zonder talg zou de huid namelijk uitdrogen en veel vatbaarder voor infecties zijn. Een teveel aan talg gooit dan weer roet in het eten door je poriën te verstoppen en zo acne te veroorzaken – en dat willen we het liefst vermijden.
Symptomen van een vette huid zijn:
- Een glimmend laagje op je huid – dit doordat je zweet zich mengt met de talglaag.
- Grove poriën en mee-eters.
- Acne.
Een vette huid kan een heleboel oorzaken hebben. Enerzijds kan onze hormoonwisseling ervoor zorgen dat we meer talg gaan produceren. Een teveel aan vet en suikerrijk eten doet hetzelfde, en sommige mensen hebben gewoon brute pech: overmatige talgproductie zit in hun genen. Gelukkig zijn er enkele manieren om je talgproductie in balans te houden.
- Houd je huid schoon met olievrije producten. Gebruik ook geen agressieve reinigers of tonics, want die gaan je huid juist uitdrogen, en dan krijg je alsnog infecties.
- Reinig je huid wanneer je opstaat en voor je gaat slapen. Ook na een workout of een andere zweetgelegenheid kun je het best even je gezicht wassen.
- Drink voldoende! Je huid is zo’n beetje een reflectie van hoe ge(de)hydrateerd je bent.
- Gebruik af en toe één van de drie gezichtsmaskers uit dit artikel om je huid te beschermen en verzorgen.
Gezichtsmasker voor vette huid: sinaasappel
Dit masker vraagt wat meer werk dan de meeste DIY-maskertjes, maar de moeite loont en het resultaat is verbluffend! Je maakt het op basis van een poeder van sinaasappelschillen. Om het poeder te verkrijgen moet je enkele sinaasappelschillen schoonmaken (er mogen geen witte vezeltjes meer aan de schil zitten) en grondig afspoelen. Vervolgens leg je ze te drogen. Met goed weer zijn je schillen na een dag of twee droog, met meer klassieke Nederlandse temperaturen ben je een kleine week zoet.
Dek de schillen tijdens het drogen af met een gaasdoek of een fijn stuk stof om contact met vuil en insecten te vermijden. Wanneer de schillen droog zijn, verpulver je ze tot een poeder. Bewaar het poeder in een goed afgesloten container, vrij van vocht en uit de warmte.
Nu heb je twee opties:
- Voor een masker dat de ontsteking (en dus de roodheid) in je gezicht vermindert, meng je twee theelepels poeder met een theelepel yoghurt en een theelepel honing. Wrijf het voorzichtig over de te behandelen zone en dus niet op drogere plekken op je gezicht. De zogenaamde t-zone is een handig vuistregeltje om te hanteren: smeer je gezichtsmasker voor vette huid over je voorhoofd, neus en kin. Heb je acne aan je haarlijn? Dan kun je die uiteraard ook behandelen! Laat het maskertje opdrogen, was je je gezicht en dep je het voorzichtig droog.
- Een vegan friendly en exfoliërend masker verkrijg je door twee theelepels van het poeder te mengen met een theelepel soda (ook wel zuiveringszout of bicarbonaat genoemd) en een theelepel havermout. Dit maskertje breng je met kleine draaibewegingen aan om je gezicht een lichte scrubbehandeling te geven. Laat het een kwartiertje zitten (probeer je gezicht strak te houden!) en spoel vervolgens af met lauw water.
Gezichtsmasker voor vette huid: komkommer
Dit gezichtsmasker doet wonderen voor zowel vette als vermoeide huid. Kun je na een drukke periode met weinig slaap wel een opkikkertje gebruiken? Of heb je een opvallend glimmende huid? Dan is dit masker met komkommer iets voor jou!
Je hebt maar twee dingen nodig: een kwart komkommer en eiwit. Doe ze samen in een blender en pureer tot je een glad papje krijgt. Zet het mengsel een halfuurtje tot een uurtje in de koelkast, en breng het vervolgens aan op de zone die je wilt behandelen. Ook dit maskertje breng je niet aan op drogere stukken van je huid aan, maar op de te behandelen gedeelten.
Laat het masker een kwartier op je gezicht zitten, en leg komkommerschijfjes op je ogen voor een ware spa-ervaring. Oh yeah! Om het masker te verwijderen spoel je je gezicht eerst met warm, en daarna met koud water af.
Gezichtsmasker voor vette huid: kikkererwtenmeel
Kikkererwtenmeel?! Jazeker, kikkererwtenmeel! In onder andere India wordt dit ruige poeder wel vaker gebruikt als basis voor zepen en andere verzorgingsmiddelen. Je vindt het in biologische winkels, maar kunt het ook online kopen. Dit masker is 100% diervriendelijk, geeft je gezicht een lichte scrub en zuigt overtollig talg en onzuiverheden zo uit je huid.
Ook voor dit gezichtsmasker voor vette huid heb je slechts twee ingrediënten nodig: kikkererwtenmeel en citroensap. Meng twee eetlepels meel met anderhalve theelepel citroensap. Breng het papje met kleine cirkeltjes aan op het gezicht – wrijf niet te hard. Laat het twintig minuten zitten, en wrijf vervolgens het opgedroogde poeder weg. De restanten spoel je van je gezicht met koud water.