Wanneer je de volgende keer in het reformwinkeltje bent, moet je een keer hennepzaad kopen. Of nog beter, koop zaadjes in de webshop om je eigen hennep te planten en daarvan de zaden te oogsten. Dit supervoedsel bevat gezonde omega vetzuren en de nootachtige smaak leent zich goed voor vele gerechten. Maak je niet ongerust dat je daar high van gaat worden. Daarvoor zitten er te weinig cannabinoïden in. 


Knapperige muesli voor het ontbijt 

  1. Verwarm de oven op 160°C. Doe in een grote kom: 180 gram havermout, 60 gram gepelde hennepzaadjes, 60 gram gepelde en gehakte walnoten, 60 gram gehakte amandelen, 60 gram gehakte cashewnoten en 50 gram kokosvlokken. Breng op smaak met kaneelpoeder en zeezout. Meng alles door elkaar. Voeg 120 gram vloeibare honing, enkele druppels vanille-essence en een scheutje amandelolie toe. Meng nogmaals. 
  2. Vet een bakplaat in met wat amandelolie en verdeel daarover de massa. Bak 15 à 20 minuten totdat de muesli gelijkmatig goudbruin wordt. Roer af en toe zodat hij niet gaat samenkleven. Neem de bakplaat uit de oven en schep er 120 gram gedroogd fruit door zoals abrikozen, peren, rozijnen, goji bessen en dadels. Laat afkoelen. Deze lekkere muesli blijft in een luchtdichte doos ongeveer een maand houdbaar. 

Frisse salade met koolrabi en appel 

  1. Snijd het klokhuis uit 2 lichtzoete appels (bijvoorbeeld Pink Lady) en snijd ze in halve maantjes van ongeveer 2 mm dikte in een grote komVoeg 1/4 rode kool toe, gesneden in fijne reepjes. Halveer een komkommer en schep er de zaadjes uit. Doe het vruchtvlees in blokjes in de komVoeg een lente-uitje toe, gesneden in julienne. 
  2. Maak een dressing van 60 ml appelazijn, een eetlepel sesamolie, 3 cm geschilde en geraspte gember, een geraspt knoflookteentje, een eetlepel witte miso en een eetlepel ketjap manis. Meng alles tot een homogene massa met 2 eetlepels maïsolie en eventueel een eetlepel water. Roer de dressing onder de salade en laat een uur in de koelkast trekken. 
  3. Neem uit de koelkast en giet het overtollige vocht af. Rooster 2 theelepels gepeld hennepzaad in een pan met anti-aanbaklaag. Vetstof is niet nodig. Strooi de zaadjes over de salade en breng verder op smaak met piment d’Espelette of chilivlokken. Scheur korianderblaadjes en muntblaadjes voor de garnering. 

Risotto met grutten en hennepzaad  

  1. Snijd 400 gram butternut pompoen in kleine blokjes. Fruit 1 gesnipperde rode ui en een geraspt knoflookteentje in wat olijfolie. Voeg de pompoen toe, 125 gram gepeld hennepzaad en 125 gram grutten en roer nog even door op laag vuur. 
  2. Voeg vervolgens op middelhoog vuur geleidelijk 500 ml groentebouillon toe. Doe dit totdat de grutten en hennepzaden de meeste vloeistof hebben geabsorbeerd. Reken ongeveer 30 minuten voor een al dente risotto of 45 minuten voor een smeuïger resultaat. Breng op smaak met peper en zout. Voeg aan het einde nog 2 handenvol gewassen en grof gehakte jonge spinazieblaadjes toe. Serveer in diepe borden en strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas over en eventueel een lepeltje zure room. Garneer met gehakte peterselie of basilicum.