Bloemkoolsoep klinkt misschien helemaal niet zo interessant, want het is niet een groente met onwijs veel smaak. Toch kun je een heerlijke bloemkoolsoep maken met een beetje pit. Met cashewnoten en curry maak je een gezonde, soep met lekker veel smaak. Al het gezonde en romige van bloemkool, maar dan met een pittige, indische twist. Bovendien is deze bloemkool soep 100% vegan friendly, gluten- én lactosevrij!
Wat heb je nodig voor deze bloemkoolsoep?
Voor deze goed gekruide bloemkoolsoep heb je de volgende ingrediënten nodig:
- 1 grote bloemkool of 2 kleintjes
- 2 kopjes cashewnoten
- 1,5 klein kopje amandel of kokosmelk
- 1 kleine tot middelgrote rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1,5 eetlepel curry
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1/2 theelepel kaneel
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 theelepel Garam Masala
- zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
- Laat de cashewnoten minstens één uur, maar het liefst twee uur, weken in water. Verdeel de bloemkool in roosjes.
- Breng anderhalve liter water aan de kook – met wat zout – en voeg de bloemkool toe.
- Haal na 5 minuten de bloemkool uit het water, bewaar het water voor later.
- Plet ondertussen de knoflookteentjes, hak ze in stukjes en snijd de ui.
- In een nieuwe pan smelt je de kokosolie. Voeg de knoflook en de ui toe.
- Doe de kruiden erbij (ook de Garam Masala) en bak alles op terwijl je het geheel voortdurend door elkaar roert. Gebruik hiervoor bij voorkeur een houten lepel.
- Voeg de bloemkool en de cashewnoten toe aan de pan en laat ze ongeveer vijf minuten garen. Houd het geheel in de gaten en roer af en toe, zodat het niet aanbrandt.
- Nu kun je de plantaardige melk en het bloemkoolvocht toevoegen. Je hoeft niet al het vocht te gebruiken – houd een beetje achter de hand voor na het mixen, voor het geval dat de soep aan de dikke kant is
- Laat het geheel ongeveer twintig minuten verder koken.
- Gebruik een staafmixer om van de soep een glad geheel te maken, voeg eventueel nog wat van het kookvocht toe.
Serveertip: Als je wat cashewnoten overhoudt, kun je die achteraf roosteren en over de soep strooien. Een takje koriander kan eveneens geen kwaad, en een stuk naan maakt van deze bloemkool soep een echte maaltijd. Smakelijk!