Waar denk je aan als je ratatouille hoort? Ja, waarschijnlijk als eerste aan die film van die kleine rat die leert koken.. hele leuke film btw. Maar ratatouille is een origineel Frans recept en is eigenlijk ontstaan door het opmaken van “restjes” in de keuken. Het is een mix van verschillende groenten. Je kunt ook eigenlijk alle groentes gebruiken die je maar wilt (of in huis hebt!) en met een paar aanpassingen heb je dan een heerlijk gerecht op tafels taan. In Frankrijk gebruiken ze het vaak als een bijgerecht, naast een stukje vlees en wat aardappeltjes, maar als je een groot bord opschept, kun je het ook gewoon als kleine maaltijd eten.
Bereiding Ratatouille
- Maak alle groentes schoon.
- Snijd de aubergines en courgettes in plakken van 1 cm. leg de plakken aubergines even opzij en snijd de courgettes nog een paar keer in grove stukken.
- Strooi zout over de plakken aubergine, leg ze in een vergiet met een zwaar bord erop en laat dit minimaal een half uur (liefst een uur) uitlekken.
- Daarna kunnen ook deze in grove stukken gesneden worden.
- Ontvel de tomaten en snijd in grove stukken. (eventueel kun je ze ook met velletje gebruiken)
- Verwijder de zaadlijsten van de paprika, snijd deze in dunne repen en doe hetzelfde met de ui.
- Verhit de olijfolie in een ruime pan en smoor de uien heel zachtjes, ze mogen niet bruin worden!
- Voeg de courgettes, paprika, aubergines en de knoflook (geperst) toe en laat dit ongeveer 20 minuten zachtjes stoven, met de deksel op de pan.
- Hierna mogen de tomaten, peper en zout erbij en eventueel de gedroogde Provençaalse kruiden.
- Dit alles mag nog eens 15 – 20 minuten zachtjes opstaan totdat de groentes zacht zijn. Let op dat het niet papperig wordt!
- Op het laatst doe je er de gescheurde stukjes basilicum bij.
Et voilà, geniet van je franse maaltje!
Probeer ook
Oosterse runderreepjes met broccoli