Je begint aan een dieet, eet gezond, zondigt (bijna) niet, maar toch verlies je geen of toch nauwelijks gewicht. Klinkt dit je bekend in de oren? Dan maak jij misschien een van deze vier fouten bij het afvallen!
Veelgemaakte fouten bij het afvallen
Wie aan het diëten slaat, wil daarmee ook echt resultaat boeken. Helaas zijn er tal van dieet-valkuilen waar we, als we niet opletten, in kunnen trappen. Zo zijn er deze stiekeme dikmakers (link), en worden deze dingen wel eens over het hoofd gezien. Daarnaast zijn er echter vier fouten bij het afvallen die echt nefast zijn voor je dieet: wij sommen ze vandaag even voor je op!
Focussen op de weegschaal
Drie keer per dag op de weegschaal gaan staan (misschien wel vaker), bijhouden hoeveel kilo je dagelijks verliest of weer bijkomt, en frustratie wanneer dat laatste het geval is. Herken je jezelf in dit patroon? Dan richt je teveel aandacht op je weegschaal!
Het is namelijk zo dat wie op een gezonde manier dieet vaak spiermassa aan gaat maken. Enerzijds omdat je aan sport doet (of dat is toch de bedoeling), anderzijds omdat veel diëten de opname van eiwit verhogen. En… spieren wegen meer dan vet. Het is misschien gek, maar een kilo spier neemt minder plek in dan een kilo vet. Dat zorgt al snel tot weegschaalpaniek – je gaat al snel denken dat je gewoon bijkomt met je dieet – terwijl de verandering juist positief is!
Die weegschaalpaniek zorgt er dan ook al snel voor dat je er de brui aan geeft, terwijl veel diëten naast moeite en discipline vooral tijd kosten. Ons advies? Beperk je tot een weegmoment om de twee weken.
Niet of juist te veel sporten
Idealiter begin je aan een dieet met de intentie gezonder te gaan leven, met respect en liefde voor je lichaam. Daarbij hoort, bijna als vanzelfsprekend, ook een gezonde dosis beweging. Wie niet sport tijdens een dieet, en zeker een eiwitrijk dieet, mist een mooie kans om met zijn lichaam te werken. Dat sporten maakt je lichaam namelijk niet enkel strakker, je leert het ook beter kennen. Dat maakt ook dat je je beter in je vel gaat voelen – een van de dingen die een dieet, of een gezonde levensstijl, aangenamer maakt. Sporten zal je dieet ook drastisch versnellen: je maakt niet enkel minder vet aan, je verbrandt ook meer vet.
Er is ook een ander uiterste. Tijdens het sporten komt cortisol vrij, het vriendje van adrenaline. Deze stresshormonen worden aangemaakt tijdens het sporten omdat het lichaam niet echt een verschil ziet tussen, bijvoorbeeld, weglopen voor een beer en lopen om een record te verbreken. Je lichaam denkt: actie, dus het maakt cortisol aan. Het ding is: cortisol remt het vermogen van je lichaam om vet te verbranden. Je lichaam zal dus eerst de cortisol moeten afbreken, voordat het in staat is je vet te verbranden. En zo schiet je jezelf in de voet.
Ons advies? Als je nog niet sport, zoek dan een bewegingsvorm uit waar je je goed bij voelt. Je hoeft daarvoor helemaal niet naar de sportschool te trekken: wandelen en fietsen zijn prima. Sport je teveel? Wissel dan af tussen meer en minder intense beweging. Sporten als yoga en pilates zijn bijvoorbeeld meer ontspannend – en kunnen je zelfs helpen in je strijd tegen cortisol!
Dieetvoeding
Dieetvoedingsmiddelen zijn valkuilen vermomd als trampolines. Het kan uiteraard geen kwaad af en toe een light drankje of light snack te nuttigen, maar wees op je hoede! Een veelgemaakte fout bij het afvallen is dat je geneigd bent wat meer van die light producten te eten of drinken, en daar gaat het mis. In grote hoeveelheden zijn die producten namelijk helemaal niet gezond, en in sommige gevallen is gewoon niet geweten hoe ongezond het product is. Denk maar aan hoe men nog steeds twijfelt of aspartaam (de zoetstof die in veel dieetvoeding verwerkt wordt) wel veilig is of niet.
Daartegenover staan ook de diëten die zich beperken tot een enkele voedingsgroep, zoals bijvoorbeeld het fruitdieet. Dat soort diëten gaat totaal voorbij aan het feit dat we nood hebben aan verschillende voedingsstoffen, en leidt vaak tot ernstige stoftekorten, lusteloosheid en een gebrek aan energie.
Vasthouden aan onrealistische verwachtingen
Deze laatste, mentale valkuil mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. In een wereld waar totaal van de pot gerukte schoonheidsidealen de plak zwaaien, steeds meer (steeds jongere meisjes) aan anorexia lijden (een ziekte die voor vijf tot tien procent van de patiënten een dodelijke afloop kent) en fotoshop komaf maakt met elk ietwat realistisch beeld, is het vaak erg moeilijk om gewoon blij met jezelf te wezen. Er wordt ons een beeld voorgehouden van een lange maar fijne, slanke vrouw – met rondingen natuurlijk. Een lichaamstype dat je op straat nauwelijks tegenkomt, maar dat het toch erg goed doet in de blaadjes. Goed voor de verkoop, maar niet voor onze mentale gezondheid. Schandalig? Absoluut.
Laat ons het anders doen, en voor een keer gewoon vertrekken vanuit het lichaam dat we hebben. Zelfs voor je aan het diëten slaat: breng wat tijd door met je lichaam. Bekijk het in de spiegel, ga ermee wandelen, neem het mee naar een yogales. Geef het gezonde dingen te eten, geef het af en toe iets gewoon omdat het lekker is, neem een lang, warm bad en doe een dutje. Je lichaam is zoveel meer dan een plaatje dat andere mensen van je te zien krijgen, het is je huis, en het zou ook je thuis moeten zijn. Als je op die manier een relatie met je lichaam kunt aangaan, vervallen termen als diëten en bijkomen en verstrakken. Dan vorm je je lichaam zoals een zenboeddhist een bonsai boom: met liefde, met geduld, met zorg.