Afvallen lukt niet

Probeer je wat kilo’s kwijt te raken, maar wil het niet helemaal vlotten? Afvallen lukt niet, en dat kan knap vervelend zijn. Soms lijkt het wel dat hoe harder je je best doet, hoe minder het lukt. Met deze vijf tips ben je lief voor je lijf en zul je merken dat het makkelijker wordt om kilo’s kwijt te raken. Kleine kanttekening bij dit artikel: a healthy body is a happy body en gezonde lichamen komen in alle soorten en maten! Wees blij met wie je bent en wees lief voor je lijf, dat is veel belangrijker dan strak in je velletje zitten. Dat gezegd hebbende, deze vijf tips helpen als afvallen niet lukt.

  1. Drink voldoende water

Eigenlijk spreekt dit al voor zich, maar water is de beste vriend van wie aan het afvallen is. Toegegeven, water is gewoon levensnoodzakelijk en dus eigenlijk ieders beste vriend, maar wist je dat ook je stofwisseling een stevige boost krijgt wanneer je het waterlevel van je lichaam op peil houdt?

Daarnaast stilt water je honger, krijg je meer energie wanneer je genoeg drinkt én helpt het je lichaam vrij te houden van afvalstoffen! Wanneer afvallen niet lukt is een tekort aan water vaak oorzaak nummer één.

Drink dus minstens de aanbevolen twee liter per dag, maar let goed op je eigen grenzen. Je nieren kunnen doorgaans niet meer dan 0,7 liter water per uur verwerken. Een vuistregeltje: je lichaamsgewicht maal 0,03 maakt het aantal liter uit dat jij per dag zou moeten drinken.

  1. Zorg voor een gezonde darmflora

Soms is onze darmflora, een erg gevoelig ‘biotoop’, uit balans, wat zorgt voor zwellingen in de buik en een vertraagde vertering. Het resultaat? Afvallen lukt niet. En dat is zonde, want je kunt er wel degelijk iets aan doen!

Het eten van voldoende probiotica kan namelijk helpen om je darmflora te ondersteunen. Onder probiotica verstaan we gefermenteerde producten zoals yoghurt, maar er zijn ook een hoop veganistische alternatieven zoals tempeh en zuurkool op de markt.

Een gezonde darmflora zal op zijn beurt dan weer maken dat het afvallen wel lukt.

  1. Let op je levensstijl

Vaak denken we dat, omdat we gezond eten, we wel ‘goed bezig zijn’. Helaas is dat niet de volledige waarheid: gezond eten en voldoende beweging zijn slechts een aspect van een gezonde levensstijl. Voldoende slaap, rust en ontspanning zijn minstens even belangrijk wanneer het op afvallen aankomt, en het is dan ook aan te raden dat je ook daar aandacht aan besteedt wanneer je probeert af te vallen.

Afvallen lukt niet als je stress hebt en te weinig slaapt. Deze twee factoren hebben namelijk een enorme invloed op je hormoonwisseling, en je hormonen spelen dan weer een belangrijke rol bij het afvallen. Denk maar aan hormonale eetbuien en een verhoogde vetopslag. Een gezonde hormoonhuishouding tot stand brengen is dus key wanneer afvallen niet wil vlotten.

  1. Beweeg

Beweging wordt vaak over het hoofd gezien wanneer het op afvallen aankomt, maar de waarheid is dat diëten alleen vaak niet genoeg is om gewicht te verliezen. Bewegingsvormen waarbij je hartslag omhoog gaat en je flink gaat zweten zijn het beste wanneer je wilt afvallen. Denk maar aan aerobics, cardio en interval training. Het is echter een goed idee om deze beweging aan te vullen met een minder uitputtende, maar meer op de spieren gefocuste sporten als yoga of pilates.

Waar de intensievere beweging zorgt dat je vet verbrandt, zullen yoga en pilates je lichaam prachtig vormgeven en versoepelen. Bovendien versterken deze rustige bewegingsvormen de band met je lichaam, zodat je er niet enkel goed uit ziet maar je je ook echt goed gaat voelen!

  1. Ga eens langs bij de huisarts

Wanneer je er zeker van bent dat je alles volgens het boekje doet, maar afvallen nog steeds niet wil lukken, is het aan te raden dat je even langsgaat bij je dokter. Er zijn een heleboel kwaaltjes, ziektes en aandoeningen die ervoor kunnen zorgen dat je sneller bijkomt dan je zou willen of die het moeilijk maken gewicht te verliezen. Zo zijn er schildklieraandoeningen, maar ook hormonale verschuivingen die het afvallen onmogelijk kunnen maken.

In samenspraak met je dokter kun je dan bekijken hoe het verder moet. Hopelijk lukt het dan wel om een paar kilo’s te verliezen!

Lees ook

Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

Wil je afvallen? Vergeet dan je vitamines niet!

Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

Ik eet onder mijn caloriebehoefte, maar afvallen lukt niet meer

Afvallen lukt niet: dit kan de oorzaak zijn

6 super gezonde recepten die helpen bij het afvallen!