Ken jij dat een runner’s high? Heb je er al eens over gehoord? Was jij er nieuwsgierig naar wat het was maar heb je het niet opgezocht? Mooi, dan komt dit artikel perfect van pas. Je leest hier alles over de definitie van een runner’s high en waarom hardlopers dit moment eens in de zoveel tijd ervaren. Misschien ben jij wel aan het trainen voor een marathon? Vast en zeker ga je dit gevoel dan wel vaker meemaken.
Science says
Tijdens een runner’s high maakt je lichaam nog meer chemische feel-good stofjes aan dan normaal gesproken aan wordt gemaakt. Dit stofje wordt ook wel endorfine genoemd. Hij zorgt er tijdens een zware prestatie voor dat jij zogezegd minder pijn ervaart. Het kan eigenlijk gezien worden als een natuurlijke drug. Deze natuurlijke soort drug kan er uiteindelijk voor zorgen dat je in een roes raakt.
Heeft die roes dan alles te maken met die runner’s high?
Verband tussen een roes en langdurig hardlopen
Yes, heel goed die roes heeft alles te maken met de runner’s high. Wanneer je maar langdurig in volle beweging blijft raakt je lichaam in een natuurlijke roes. Deze roes wordt ook wel vergeleken met het high zijn. Tijdens zo’n zware prestatie als een marathon is het van belang dat jij dit zo lang mogelijk volhoudt. Het liefst tot de finish natuurlijk en zo snel mogelijk. Hoe fijn is het wanneer dit stofje loskomt in jouw lichaam waardoor jij het ervaart als vliegen zonder enige moeite en pijn? Je voelt zelfs de brandende blaren op je voeten niet meer.
Eisen en het ervaren van een runner’s high
- Je moet minstens een vol uur intensief een duursport hebben uitgevoerd om die roes te ervaren.
- Weet je als mens zijnde niet dat dit überhaupt bestaat? Dan is er een grote kans dat jij dit gevoel niet zal herkennen.
- Je merkt dat je een dosis nieuwe energie krijgt terwijl jij eigenlijk haast op je tandvlees loopt.
- Het kan zo zijn dat je in een soort unieke toestand raakt. Tijdens deze toestand merk je dat opeens alles veel makkelijker gaat dan normaal, alsof een robot je benen aanstuurt.
Kan een runner’s high verslavend zijn?
Ja, uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de continue aanmaak van endorfine jouw lichaam hier verslaaft aan kan laten raken. Dit kan resulteren in het overmatig trainen van het lichaam. Helaas heeft dat roesachtige stofje dan een hele grote nadelige impact op het lichaam. Vaak lopen hardlopers hierdoor blessures op. Ze hebben simpelweg niet in de gaten of ze pijn hebben of juist niet.