Een eigen restaurant runnen is niet makkelijk en het vergt veel tijd en moeite. De klant is altijd koning in de horeca en daarom is het belangrijk dat het werk dat je doet altijd goed is. Je kunt geen moment verslappen of er staat al een negatieve review online, zichtbaar voor de gehele wereld. Hoe houd je klanten tevreden en zorg je dat jouw restaurant succesvol wordt en ook blijft? Dit zijn 5 tips voor een succesvol restaurant.

De concurrentie in de horeca-wereld is moordend. In 2020 telde Nederland alleen al 61.775 horeca vestigingen. Om eruit te springen is er meer nodig dan alleen goed eten serveren. Van de entree tot de betaling, alles moet kloppen. Helaas is er geen makkelijke manier om alles in één keer te laten kloppen en dus moet je je overal op voorbereiden. Wij leggen je uit wat de basis is van ieder succesvol restaurant.

restaurant runnen

Het juiste concept

Voordat je je restaurant opent moet je goed bedenken in welke sector je actief bent. Ben je een fastfood keten of een chic restaurant? Een lunchtent of een all-you-can-eat? Bedenk goed wat de omgeving waar jij je vestigt nodig heeft en wat mensen willen en speel hier op in. Dit gaat samen met het imago wat je wilt uitstralen.

Wanneer je duidelijk voor je hebt wat voor restaurant je wilt hebben kun je een brand creëren. Te beginnen met een overtuigende naam. Een pakkende naam is het begin van je brand en een onmisbaar onderdeel van jouw bedrijf. Wanneer mensen denken aan jouw restaurant, denken ze als eerst aan je naam. Het is dus belangrijk om dit goed op orde te hebben. Gebruik BNG om een goede naam te vinden voor jouw eigen restaurant. Naast een naam is een herkenbaar logo en een passende slogan belangrijk voor het creëren van jouw brand. Dit is voor wanneer jij reclame gaat maken voor je bedrijf en wat mensen zullen onthouden en herkennen.

restaurant starten

Stel een goed team samen

Zonder een sterk team is er geen beginnen aan. Wees daarom niet bang om te investeren in een complementair team. Wellicht kun je geld besparen op andere gebieden, bijvoorbeeld voedselverspilling, om zo een sterker team neerzetten. De mensen die direct in contact komen met jouw klanten een cruciaal element. Zijn de serveerders vriendelijk en behulpzaam of staan ze er alleen maar voor het salaris? Denk hier goed over na en maak de juiste keuzes.

Naast een goede bediening is het eten zelf van ongekend belang voor een restaurant. Hier is dus een professionele kok voor nodig. Gebruik de kok die je hebt en ga samen met hem/haar aan de slag om een perfecte menukaart samen te stellen voor klanten. Let op: ieder gerecht moet perfect bereid kunnen worden, bespreek dit dus goed met de chef!

Een duidelijk concept en een sterke brand bepaalt voor een groot deel de koers van jouw restaurant. Zorg er dus voor dat je dit op orde hebt voordat je begint. Op basis hiervan kun je je team samenstellen dat jou zal helpen het restaurant de laten floreren. Voor een klant is zijn het eten en het contact met het personeel van uiterst belang. Zorg dat je investeert in deze twee punten en de juiste mensen op de juiste plek zet.