Mediteren lijkt misschien iets dat alleen is weggelegd voor de spirituelen onder ons. Als je nog niet bekend bent met mediteren heb je wellicht het idee dat het je niet lukt of dat je er niets aan hebt. Wij zijn van mening dat mediteren voor iedereen is! Het zou voor elk mens goed zijn om af en toe te mediteren. We vertelden je al eerder waarom dagelijks mediteren zo goed voor je is en hoe je het aanpakt als je er mee wil beginnen. Ben je benieuwd en wil je het zelf ook proberen? Dan is het verstandig na te gaan wat voor soorten meditatie er bestaan. Want het zijn er meer dan een! Lees snel verder om er achter te komen welke 7 soorten meditatie perfect zijn voor beginners.
1. Vedische meditatie
Bij vedische meditatie leer je mediteren vanuit een mantra. Het is een vorm van meditatie die veel mensen vrij gemakkelijk af gaat. De mantra die je in je hoofd uitspreekt kan een woord, meerdere woorden of een zin zijn waardoor jij je goed voelt. Dus ga op een fijne plek liggen/zitten, haal diep adem en herhaal je mantra zachtjes of in je hoofd. Wanneer je merkt dat je afdwaalt, breng je gedachte dan weer terug naar het mantra. Probeer dit ’s ochtends, ’s avonds of eventueel allebei 20 minuten te doen.
2. Mindfullness
Mindfullness is tegenwoordig misschien wel de meest populaire vorm van meditatie. Het helpt je om je te focussen op het hier en nu. Je kan het overal doen, van in je bed tot onder de douche en aan je bureau. Het enige wat je hoeft te doen is aandacht schenken aan je gedachtes, zonder ze te veroordelen. Laat de gedachtes gewoon voorbij komen en probeer je bewust te worden van de patronen. Als je moeite hebt dit te doen, kan het helpen je te focussen op je ademhaling of een voorwerp. Ondertussen observeer je je gedachtes, gevoelens en emoties.
3. Visualisatie meditatie
Visualisatie meditatie vervangt de focus op ademhaling door focus op een visualisatie. Stel je zelf dus een bepaald beeld voor, dit kan een voorwerp, een persoon, iets uit de natuur of een andere voorstelling zijn. Het is vergelijkbaar met het dagdromen dat je als kind deed. Dit helpt je om sneller bij je dromen en doelen te komen. Ook sta je automatisch stil bij alles wat je voelt doordat je je zo focust op een specifiek beeld.
4. Metta meditatie
Metta meditatie draait om liefde en zachtheid. Het is voortgekomen uit tradities van het Boeddhisme. Vooral wanneer je even een slechte dag hebt is dit een goede vorm om uit te voeren. Het idee ervan is namelijk dat je je zelf meer compassie, zachtheid en acceptatie geeft. Wanneer je aan metta meditatie doet is het de bedoeling dat je positieve gedachtes over je zelf en over anderen uitspreekt. Denk bijvoorbeeld dat je jezelf en anderen gezondheid, veiligheid en geluk gunt. Door dit te doen zul je negatieve gedachtes over je zelf en anderen uitschakelen.
5. Reflectie meditatie
Bij reflectie meditatie staat het beschouwen centraal. Om dit te doen kies je een bepaalde vraag, thema of situatie waar je je op focust. Je kan jezelf bijvoorbeeld vragen: Wat is voor mij echt belangrijk? Of wie/hoe wil ik zijn? Zorg ervoor dat je jezelf bij je reflectie niet veroordeelt. Als je aan reflectie meditatie doet kunnen bepaalde zaken duidelijker voor je worden en je zal beter weten hoe je in het leven staat.
6. Zen meditatie
De belangrijkste les van boeddhisme is dat de sleutel tot geluk binnen in je zelf zit. Het draait dan ook precies daar om. Het is een traditionele meditatievorm waarbij je rechtop zit, je focust op je ademhaling en je gedachtes laat rusten.