Mediteren. Je weet dat je het goed is om te doen voor meer kalmte en perspectief, maar het lukt je maar niet ermee te beginnen. Tot nu. Lees gauw verder voor handige tips om te beginnen met mediteren. Die paar minuten mediteren per dag lever je voortaan echt niet meer in!


Het lukt niet

Mediteren is een verwarrende ervaring, vooral voor beginners. Je besluit het te proberen door de talloze verhalen die je erover hoort, maar als je gaat mediteren gebeuren er allerlei dingen die je niet had verwacht. Je hoofd wordt maar niet leeg, er spoken allerlei gedachten door je hoofd, je valt in slaap, je krijgt jeuk, etcetera, etcetera. Langzamerhand begin je zelfs te denken dat mediteren niet voor jou is weggelegd en dat je maar beter kan stoppen. Maar doe dat niet, dat zou zonde zijn. Er zijn namelijk genoeg voordelen aan mediteren, en het is logisch dat het wat tijd kost om in te komen.

De voor- en nadelen van mediteren

De voordelen zijn best wel duidelijk:

  • Het vermindert je stress, angst en haast (mediteren geeft het gevoel dat je meer tijd hebt)
  • Je voelt je kalmer en gelukkiger
  • Tegenslagen voelen minder zwaar

De nadelen:

  • Het kost tijd en een beetje discipline
  • Het voelt soms alsof je het verkeerd doet, waardoor je aan jezelf gaat twijfelen (dit is totaal niet nodig!)

Richt je op je ademhaling

Meer voordelen dan nadelen, dus. De eerste tip om je goed te concentreren tijdens een meditatie is om je te concentreren op je ademhaling. Adem vanuit je buik door je neus. Bij iedere uitademing laat je je lichaam steeds meer ontspannen. Als je afgeleid raakt helpt het om “in… uit…” in je hoofd te herhalen. Verander niets aan je adem, neem het gewoon waar. Relax!

Neem een vaste tijd voor het mediteren

Net zoals met eten, sporten en werk is het ook belangrijk dat je een vaste tijd inplant voor het mediteren. Het is ’t lekkerst als je jezelf er in traint en er een beetje gehecht aan raakt, net als je ontbijtroutine of de hond uitlaten. Het moet wel passen in je schema, dus je hoeft er niet een uur voor in te lassen. Het gaat er natuurlijk om dat je doet wat fijn voelt.

Rustige muziek

Om te kalmeren kan het helpen om zachtjes rustige muziek op te zetten. Je ontspant en komt meer in de meditatie-stemming. De truc is om ‘dromerige’ en rustige muziek uit te zoeken, het liefst zonder gesproken taal. De muziek moet niet te veel op de voorgrond staan, meer op de achtergrond. Let er ook goed op dat de muziek niet abrupt eindigt, maar vloeiend overloopt. Dit kan je instellen.

Comfort

Mediteer je op dit moment in je slaapkamer die rommelig is en waar je geluiden van buitenaf hoort? Dan is de kans groot dat je je niet kunt concentreren en niet kunt ontspannen. Mediteer daarom op een plek die rustig, opgeruimd en vertrouwd voelt. Heb je geen andere plek dan je slaapkamer? Ruim dan voor het mediteren je kamer netjes op. Tegen geluid van buitenaf kunnen oordopjes helpen. Voor een comfortabele houding kun je een meditatie-matje aanschaffen. Succes!

Bekijk ook: