Misschien weet je dit allang, maar naarmate je ouder wordt, wordt het moeilijker om af te vallen. Dat niet alleen, maar je komt vaak ook sneller aan. Lastig natuurlijk wanneer je eigenlijk wel graag wilt afvallen.

Er zijn verschillende redenen waarom het moeilijker wordt naarmate de jaren vorderen en het heeft onder andere te maken met je metabolisme. Die wordt namelijk langzamer. Dat komt omdat we tegen onze dertigste dan toch echt klaar zijn met groeien en ontwikkelen. Het lichaam heeft dus lang niet zoveel energie meer nodig om te zorgen dat je lichaam zowel functioneert als door blijft ontwikkelen. Daardoor verbrand je minder calorieën en is het makkelijker om vet op te slaan

Spiermassa

Daar komt bij dat je spiermassa kwijt begint te raken naarmate je ouder wordt. Meestal merk je dat vooral na je veertigste. Bijvoorbeeld omdat je minder actief bent doordat het leven een stuk drukker is met werk, een gezin en allerlei ander verplichtingen. Het nadeel daaraan is dat spieren meer calorieën verbruiken van wet. Een manier om het spierverlies tegen te gaan is door je bewust bezig te houden met krachttraining. Zo kun je ervoor zorgen dat je spiermassa op niveau blijft.

Stress

En dat drukke leven kan ook zorgen voor extra stress. Dat stress over het algemeen niet zo goed is voor je lichaam, weet je waarschijnlijk ook vast al wel. Door extra stress ga je onder andere meer snacken, soms zonder dat je het doorhebt. Maar ook de toename van het hormoon ghreline – het hongerhormoon – kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat.

Hormoongehaltes

Natuurlijk zijn er dan ook nog de hormonen. Zowel bij mannen als bij vrouwen veranderen de hormoongehaltes naarmate je ouder wordt. Dat is waarom vrouwen tussen de 45 en 55 – vaak zijn ze dan in menopauze – makkelijker aankomen. Ze hebben veel minder oestrogeen in hun lichaam. Mannen daarentegen hebben minder testosteron vanaf ongeveer hun veertigste. Ook dat zorgt ervoor dat het lichaam minder goed wordt in het verbranden van calorieën en kweken van spieren.

Dit alles bij elkaar maakt het dus allemaal niet makkelijker. Toch is het niet zo dat je wanneer je ouder wordt helemaal niet meer kunt afvallen. Het aanleren van goede eetgewoontes helpt bijvoorbeeld al heel veel. En ook blijven bewegen is een must.